Redningsaksjon for å berge de berømte sanddynene

De mektige sanddynene ved Maspalomas er for mange selve kjennetegnet på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For mange er de enorme sanddynene ved Maspalomas selve symbolet på Gran Canaria.

Men det er et alvorlig problem med det delvis fredede naturreservatet. Det store området er nå så truet at myndighetene har satt i gang en storstilt redningsaksjon for å hindre at sanden forsvinner ut i havet.

I løpet av de seneste månedene har det blitt kjørt på 7.000 kubikk  med sand fra et annet område på øya til dynene nedenfor Playa del Inglés.

Men det er langt fra nok. Hele prosjektet omfatter 60.000 kubikk før aksjonen, som vil koste rundt 12 millioner kroner, er ferdig.

De lokale myndighetene mener det er viktig å få sikret sanddynene for fremtiden, derfor er det også gravd ned ulike strukturer med stokker som medvirke til å holde sanden på plass.

Dessuten går planen ut på å plante 350 trær i området, med røtter som man håper også skal binde sanden så den ikke fyker vekk igjen.

For ytterligere å beskytte sanden skal den åtte kilometer lange promenaden, som går i utkanten av sanddynene, legges slik at den ikke kommer i berøring med de mest sårbare delene av området.

De ansvarlige er sikre på at denne aksjonen skal bli vellykket for fremtiden. Den skal vare et par år fremover:

– Vi er vitne til fødselen av de nye sanddynene, sier direktør for bevaring prosjektet, onsdag Miguel Ángel Peña til avisen La Provicia.

Han sier at det ikke bare er viktig å sikre at sanden forblir der den er, men at det også beskytter dyrelivet som fins i området.

  • LES OGSÅ: SAS og Norwegian i ny priskrig midt i uken

Hver natt kjører store lastebiler sand til det utsatte området i Maspalomas. Fra en forsiktig start har transporten kommet opp i 85 lastebillass hver eneste natt.

Arbeidet med å replassere sanden pågår om nettene fordi det da er best arbeidsforhold, både av hensyn til turistvirksomheten og den øvrige trafikken.

Lik flysmart24.no på Facebook