Fikk ikke sjekket inn på automat – ble avvist i skranken

Da de reisende skulle sjekke inn bagasjen på automat på Gardermoen, startet vanskelighetene. Det ble et kostbart problem. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Se for deg at du kommer til flyplassen i god tid, men får ikke sjekket inn bagasje på automat. Køen til skranken er så lang at innsjekkingen er stengt når det er din tur og du mister flyet.

Hva er din første innskytelse?

Har du krav på dekning av nye billetter, eller er det helt og holdent din egen feil?

Denne spørsmålsstillingen er nå behandlet av flyklagenemnda. Det var ikke enkelt. Den klarte ikke å fremstå samlet da avgjørelsen skulle tas.

Problemer med bagasjen

Utgangspunktet var en flyreise til Spania. To personer skulle reise med Norwegian fra Oslo til Palma på Mallorca i fjor høst.

Billettene var kjøpt hos Booking.com., der de også hadde etterbestilt to kofferter. De sjekket inn før de kom til flyplassen, litt over en time før avgang.

På Gardermoen fikk de ikke ut tags til koffertene på automaten, og regnet med at det var etterbestillingen hos Booking.com som var problemet.

For sent til skranken

Derfor stilte de seg opp i manuell innsjekkingskø, som var lang. De spurte derfor om å få forsere i køen siden de hadde liten tid.

Da de kom frem til skranken sa personalet at de kom for sent, og at innsjekkingen var stengt. Dette til tross for at de var innsjekket dagen før, det var kun bagasjen de ikke hadde fått sjekket.

De måtte kjøpe nye billetter med Norwegian dagen etter, via København.

Med hotell og billetter ble ekstraregningen på 11 700 kroner. Det mente de Norwegian skulle dekke.

Frist på 45 minutter

Dette sa selskapet nei til, og pekte på de vanlige reisevilkårene der det heter at innsjekking på utland stenger 45 minutter før avgang.

Videre svarte Norwegian flyklagenemnda at en passasjer som kommer til innsjekk etter dette tidspunktet, vil bli nektet befordring. Innsjekk stenger automatisk på alle stasjoner og kan ikke overprøves av innsjekkingspersonalet, svarte selskapet når de avslo kravet.

Og, la Norwegian til, er et flyselskap heller ikke ansvarlig for tap eller kostnader passasjeren blir påført hvis man ikke overholder tidsfristene.

Mindretallet støttet

Saken var ikke like opplagt da den ble behandlet av flyklagenemnda. Den delte seg i et flertall og et mindretall.

Mindretallet mente de to hadde krav på å få erstattet sine ekstrakostnader fullt ut.

De mente at de reisende hadde møtt opp på flyplassen i god tid. De kunne ikke lastes for at de ikke fikk printet ut bagasjelappene på automaten, mente forbrukerrepresentatene.

Flertallet – flybransjen og nemndas leder – var av en annen oppfatning.

Flertallet avgjorde

De konkluderte med at det er klagers ansvar å være ferdig innsjekket, inkludert å ha levert bagasje, innen fristen. Selv om det ofte er enkelt og effektivt å skrive ut bagasjetagger og levere bagasjen på bag drop, så mente flertallet at passasjerene må beregne god tid for blant annet å ha tilstrekkelig med tid til å håndtere uforutsette hendelser og kø.

– Når klager ikke rakk frem til skranken innen fristen på 45 minutter mener flertallet at det er klagers ansvar. Flyselskapet er ikke ansvarlig for eventuelle tap hos klager, konkluderte flertallet og avviste slik kravet.

De reisende får kun refundert skatter og avgifter på den opprinnelige reisen.