Klart for tidenes flyruteprogram mellom USA og Europa

United Airlines' fly skal ta av opptil 96 ganger hver dag til sommeren. Det ligger an til tidenes flysommer mellom kontinentene. Foto: Shutterstock

Nå kommer nok et tegn på at den globale flytrafikken er i ferd med å komme tilbake til gamle høyder.

Det går mot tidenes rekordsommer i den transatlantiske rutefly-trafikken mellom USA og Europa til sommeren.

Den nye rekorden vil bli på over 600 rutefly hver dag – hver vei i det som anses for å være verdens tøffeste konkurransestrekning.

Vrimler av fly

– Aldri noen gang har det vært flere daglige flyvninger mellom kontinentene, skriver flyanalytiker James Pearson på nettstedet Simple Flying.

Til grunn for varslet om sommerens flyvrimmel ligger statistikk han har samlet fra analysebyråene Cirium, OAG og Google Flights. Han konkluderer med at rekordtallet på 600 vil bli brutt på lørdager.

Det er åtte år siden at flytrafikken mellom USA og Europa passerte grensen på 500 daglige flyvninger. Nå nås nok en grense.

Gjør som Norse Atlantic

Pearson har identifisert 10 dager da det vil fly rekordmange flymaskiner, den første datoen er 8. juni.

Ser man på begrunnelsen for denne storstilte satsingen på sommertrafikken, kjenner man igjen det som det norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways gjør og som flysmart24 har skrevet om tidligere:

Norse har besluttet å dra ned på vintertrafikken til store byer i USA fra Oslo og andre byer i Europa, for å satse enda mer på trafikken når etterspørselen er størst. Og det er i sommersesongen.

På vinteren vris også mer av rutetrafikken mot typiske feriesteder; til sol og varme.

Reduserer tap i vinter

Den samme begrunnelsen ser analysebyrået Cirium at også andre, store flyselskaper gjør.

De lukker om vinteren for å redusere tapene, og kjører på i sommersesongen for å maksimere sine inntekter når etterspørselen er størst.

Ikke overraskende er det amerikanske United Airlines som vil ha flest daglige avganger fra USA til Europa. Dette selskapet skal sende opptil 69 fly daglig østover, etterfulgt av Delta Air Lines (93), American Airlines (66) og British Airways (50).

SAS og Norse fra Oslo

Mellom Norge og USA er det SAS og Norse som vil stå for non stop-trafikken.

SAS skal fly sin faste rute mellom Oslo Lufthavn og Newark-flyplassen utenfor New York.

Som flysmart24 har skrevet tidligere vil Norse Atlantic Airways både starte opp igjen ruter som har vært midlertidig stanset i vinter og forlenge en av vinterrutene.

Det gjelder Oslo – New York og Oslo – Los Angeles som blir startet pånytt. Dessuten blir ruten fra Gardermoen til Miami forlenget inn i sommeren.