Flyplass-sjefen vil gjøre innreisen enklere for alle

Det er mulig å kjøre innreisen til Norge enklere. Noen flyselskap tilbyr forenklet tollbehandling ved gjennomreise på Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sjefen på Oslo Lufthavn vil at flere enn i dag skal kunne reise inn i Norge på en eklere måte. Mange oppfatter det som svært stressende og unødvendig å måtte sjekke inn på nytt på Oslo Lufthavn når de skal reise videre inn i Norge.

Noen gir også uttrykk for at de helst unngår Gardermoen på sine utenlandsreiser, på grunn av det tungvinte systemet som tollbehandlingen skaper.

Nå håper Oslo Lufthavn at alle flyselskap etter hvert skal kunne tilby en mer forenklet innreise enn de opplever i dag.

Kun fire er med

De fleste som kommer fra utlandet og skal reise videre fra Gardermoen må selv hente ut sin bagasje, tollbehandle den og så sjekke bagasjen inn på nytt.

Flyplassen har et tilbud som heter «domestic transfer».

Den gjør at de som kommer fra utlandet med et av de selskapene som tilbyr denne ordningen, og skal fly videre innenriks med gjennomgående billett, får sendt bagasjen rett til endelig bestemmelsessted.

Den ordningen er det imidlertid bare fire flyselskaper som er med på. Det gjelder SAS, Norwegian, Widerøe og Emirates. Reisende med alle andre selskap må sjekke bagasjen inn igjen selv.

Enklere for de reisende

– Ja vi håper alle flyselskapene som har transfer-trafikk på flyplassen kobler seg på løsningen med tiden, fordi det bidrar til å gjøre reisen enklere for passasjerene, sier fungerende lufthavnsjef Dorothy-Anne Billett til flysmart24.

Hun sier at Avinor er ivrig etter å få til en forenkling:

–  Det jobbes med å få flere selskaper med, men det er en krevende prosess som krever tilpasning hos flyselskapene. I tillegg må selskapene oppfylle krav om deling av data som stilles fra tollmyndighetene, sier Billett.

Slik fungerer ordningen

De som reiser via Gardermoen og videre inn i Norge, kan slippe å hente ut, tollbehandle og sjekke seg inn igjen ved å benytte tilbudet med «domestic transfer.» Ankomsten dit er skiltet.

Når man kommer til inngangen for «domestic transfer» må man vente til bagasjen er ferdig sjekket.

Når dette har skjedd vil passasjeren få slippe inn i innenriks-terminalen og kan gå til den gaten som flyet går fra. Bagasjen blir da sendt til den flyplassen som den er merket til.

Noen få unntak

Tilbudet om forenklet tollbehandling gjelder så å si alle rutene med de fire selskapene som er med på ordningen.

Det fins noen få unntak, og reisende på disse rutene må hente ut bagasjen selv og sjekke inn på nytt.

Norwegian: Bastia, Bilbao, Burgas, Dubrovnik, Ibiza, Malta, Palanga, Pula, Salzburg, Sarajevo, Split, Skopje, Tirana, Tivat, Varna og Zagreb.

SAS: Dubrovnik, Tivat, Pula, Salzburg og Split.