Den tradisjonelle Syden-ferien ser ut til å være i endring, og det for godt. Ny studie som er lagt frem bekrefter at forandringer er på gang.
Det er de intense hetebølgene som har rammet flere av de populære ferielandene langs Middelhavet de siste årene, som kan vise seg å bety at folk vil komme til å feriere på en annen måte enn før.
Også den vedvarende inflasjonen gjør at nordmenn og ferierende fra andre land i Norden og Nord-Europa vil legge om ferieplanene, kom det frem på den store reiselivsmessen World Travel Market i London i forrige uke.
Skremt av heten
Der ble det lagt frem en studie, laget på oppdrag fra den britiske reiseorganisasjonen Abta, som mer enn antyder at mange har blitt skremt at den intense heten i det som i dag er toppsesongen.
Det har ført til intens tørke, branner og uvær. Det opplevde man både i Spania, Hellas, Portugal og Frankrike sist sommer.
Som flysmart24 har skrevet tidligere er dette en situasjon som forskerne mener vil vedvare og kanskje bli enda verre:
Hetebølgene vil komme tidligere, de vil bli mer intense og de vil vare lenger enn før.
Orker ikke varmen
Dette er temperaturer som mange nordboere ikke orker, og derfor vil legge ferien til andre måneder – spesielt mai og juni.
Chartergiganten TUI har allerede varslet at selskapet fremover vil satse mer på å selge ferieturer til reisemål lenger nord i Europa.
Å flytte ferien gjøres imidlertid ikke bare av hensyn til varmen:
Ikke bare nordmenn, men også andre europeere har fått merke en kraftig kostnadsøkning som følge av en høy inflasjon og økte bo- og levekostnader.
Derfor ser de seg om etter andre og billigere tider på året å reise på Syden-ferie.
Billigere alternativer
I tiden før høysesongen, som i Norge er fra midten av juni til midten av august, er turene til Syden normalt mye rimeligere.
Reiselskapene setter da ned prisene, for å få fylt opp flyene når etterspørselen synker i ukene før sommersesongen starter for alvor.
Slik kan mange måtte velge billigste tidspunkt for i det hele tatt å ha råd til å kunne reise på Syden-ferie.
Ser en fordel
Midt i denne situasjonen ser også flere land at klimaendringene, med varmt vær flere måneder i året, kan være en fordel for dem.
Dette gjelder både på Mallorca og Kanariøyene, der rapporten fra London allerede har ført til at øygruppene ser en positiv effekt av utvidet sesong.
Mallorca håper at det harde turisttrykket midt på sommeren kan avta, hvis turistene fordeler seg mer utover i sesongen.
I Hellas skapte landets statsminister nylig oppstyr da han sa at klimaendringene ville forlenge den greske sommersesongen, og at det var bra for landets turistindustri, noe flysmart24 tidligere har skrevet om.