Heftige protester: – Ønsker Hellas seg grillede turister?

Den intense heten i Hellas i sommer har fått folk til å gripe til de midler de har for å holde solen borte. Foto: Shutterstock

Den greske statsministeren ble ikke akkurat møtt med ovasjoner da han uttalte at de globale klimaendringene er bra for turismen i Hellas.

Kritikken har haglet etter at regjeringssjef Kyriakos Mitsotakis i et intervju med Bloomberg TV sa at klimaendringene kan gi landets viktige turistindustri nye muligheter:

– Klimaendringer er en mulighet til å utvide turistsesongen, sa han.

Branner og flommer

Mitsotakis mente at Hellas kan dra nytte av det endrede klimaet, fordi det vil bidra til å trekke besøkende til landet utenfor de tradisjonelle sommer-månedene.

Protestene har ikke latt vente på seg. Den tyske professor Lisa Schipper spør på X/Twitter:

– Hva tenker han på? Grillede turister? spør hun og spør hvordan statsministeren kan komme med en slik uttalelse etter en sommer med hetebølger, voldsomme branner på turistøyene, og flommer som har gjort store skader. Alt blir satt i sammenheng med klimaendringene.

Skandinaviske turister

Normal sesong for den gresk turistindustrien er fra mai til ut september.

Det vil Hellas endre på, og har i flere år jobbet for nettopp å utvide sesongen for å kunne hente inn større inntekter fra utenlandske besøkende.

Derfor grep Mitsotakis muligheten og sa at klimaendringene er et faktum. Han mente at heten i høysesongen juli og august, kan få folk til å velge andre tider å besøke landet på.

– Vi har nå flere som er interessert i å komme til Hellas i mars og april eller oktober og november. Flere interesserte kommer til å besøke byene våre året rundt, sa statsministeren og la til at han ikke minst da tenkte på turister fra Skandinavia.

«Absolutt galskap»

På X/Twitter er det ikke mye støtte å hente, kan flysmart24 konstatere.

Posten fra professor Lisa Schipper har ført til et skred av innlegg der Mitsotakis sin uttalelse blir karakterisert som «absolutt galskap» og der turister blir bedt om å ta med redningsvest og brannteppe når de kommer på besøk.

Han blir kritisert for å ha «gått helt av hengslene» og at turismen vil dø ut, fordi det blir for varmt med branner og for lite vann som resultat.

Mitsotakis får også en god del støtte fra folk som mener at klimakrisen er overdrevet og at det har vært like varme perioder før.