Avinor advarer mot salgsfremstøt: – Dette er ren svindel

Nytt svindeltilfelle på Oslo Lufthavn, der det lokkes med gjenglemte kofferter med spennende og verdifullt innhold. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Forsikringsbransjen har rykket ut med en generell advarsel til norske forbrukere om økende svindelaktivitet på nettet nå foran jul.

Travle nordmenn kan være lett bytte for de mange som jakter på folks kredittkortopplysninger.

Nå har det dukket opp et nytt svindelforsøk i Oslo Lufthavns navn, og det dreier seg om å kjøpe gjenglemte kofferter til 16 kroner stykket. Inkludert gratis frakt.

– Dette er dessverre ren svindel, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til flysmart24.

Flere tilfeller

Dette er nok et tilfelle av svindel på kort tid. For noen uker siden skjedde det samme, slik flysmart24 da omtalte.

I likhet med svindel tidligere dreier det seg om salg av gjenglemt bagasje. For 16 kroner kofferten kan folk kjøpe disse, og det blir lokket med spennende og verdifullt innhold.

Her dreier det seg om kostbar elektronikk, smykker og andre verdifulle ting.

Målet er åpenbart å få tak i folks kredittkortopplysninger, for så å forsøke å tømme kontoene etterpå.

Hos Avinor er man oppgitt over situasjonen.

Avinor: – Driver ikke med salg

Vel nok er Avinor inne i en anstrengt økonomisk tid, men situasjonen er dog ikke så anstrengt at konsernet har måttet ty til videresalg av passasjerenes bagasje for å fylle kassen.

Avinor ser på virksomheten med største alvor, og presiserer at man ikke driver salg av gjenglemte ting:

– Vi vil gjerne presisere at verken Avinor eller Oslo lufthavn driver noen form for direkte salg over sosiale medier. Vi vil heller aldri be noen oppgi sensitive opplysninger som personnummer, kredittkortnummer eller passord, sier Jensen.

Får ikke svar

Avinor har forsøkt å få stanset svindelen, men oppnår ikke å få svar fra Facebooks eierselskap, Meta:

Artikkelen fortsetter under bildet

Avinor advarer mot annonser som denne, som tar sikte på å svindle kundene

Skjermdump/Facebook

– Vi har tatt kontakt med Meta i håp om å få ned disse falske sidene, men har beklagelig nok ikke fått svar. For Oslo lufthavn sin del eksisterer det kun én offisiell Facebook-side, Oslo lufthavn Gardermoen. Den kan identifiseres med et blått verifiseringsmerke bak navnet. Vi oppfordrer publikum på det sterkeste til å ikke klikke på lenker de ikke er helt sikre på, sier Jensen.

Skryte-kommentarer

Nye annonser som har dukket opp er fra Oslo Airport og Oslo Gardermoen Airport. Som før dreier det seg om angivelig salg av gjenglemte kofferter. Prisen er den samme i alle annonsene, 16 kroner stykket.

For å forsøke å fremstå så ekte som mulig, har produsentene av annonsene også lagt inn en hel del skryte-innlegg i kommentarfeltet.

Her har angivelige kunder uttrykt begeistring over koffertene de har kjøpt, og forteller om hvor fornøyd de ble over det de fant i koffertene.