Ut mot svindel: – Avinor selger aldri kofferter videre

Svindlerne utga seg for å være Oslo Lufthavn, og ville selge gjenglemt bagasje. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Avinor har i den senere tid rykket ut på sosiale medier for å advare reisende mot ulike former for svindel som skjer i selskapets navn.

Forleden dukket det opp et tilbud der folk angivelig kunne få kjøpe gjenglemt bagasje fra Oslo Lufthavn, og det til en pris av 16 kroner per koffert.

Det var nok et svindelforsøk.

Selger aldri kofferter

– Det er dessverre mange svindelforsøk på sosiale medier, så vi oppfordrer alle til å være kritiske og årvåkne, sier kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen i Avinor til flysmart24.

Om det nye svindelforsøket med å selge gjenglemte kofferter, sier Trusen kontant:

– Avinor selger aldri kofferter videre. Dersom våre følgere får en slik forespørsel, eller ser en slik side, kan de være helt sikre på at det ikke er oss, sier hun.

Enestående tilbud

Den aktuelle svindelsiden, som kalte seg Airport Oslo Gardermoen, ser nå ut til å være lukket.

Tilbudet nettstedet la ut, var nokså enestående:

Det fortalte at Avinor satt med et større antall kofferter som ingen hadde hentet, og ville selge de ut for 16 kroner stykket.

– Alle koffertene våre er fylt med en rekke ting og elektronikk, og var tilgjengelig kun online. Og ikke nok med det, selgerne lovet også 30 dagers returrett.

Faren med slike sider er at det ofte ender opp med at folk blir bedt om å oppgi kredittkort-detaljer. Disse detaljene kan svindlerne så bruke til å tømme bankkontoer.

Rykket ut

Denne saken er ikke første gang Avinors selskaper blir brukt i svindelforsøk. Derfor har også selskapet rykket ut med en advarsel mot dette.

Det har vært etter at sider, som har utgitt seg for å representere Avinor-flyplasser, har bedt om private opplysninger som igjen kan brukes i svindel-øyemed.

–  Det er svært alvorlig at noen utgir seg for å være oss, og vi tar hendelser som dette på det høyeste alvor. For å advare våre følgere, har vi lagt ut informasjon om svindelen på Oslo lufthavn og Avinor sine Facebooksider. Kundesenteret vårt er også informert, og bistår alle som kontakter oss med spørsmål. Vi har også rapportert svindelsidene og er i kontakt med Meta i forsøk på å ta ned sidene, forteller Trulsen.

Sertifiserings-merke

Hun presiserer at det kun er én side folk skal forholde seg til når det gjelder Oslo Lufthavn og Facebook:

«Avinor selger aldri kofferter videre»

Skjermdump av Facebook-side.

– Det er viktig å presisere at Oslo lufthavn kun har èn Facebookside, ved navn «Oslo lufthavn Gardermoen.» Denne har et blått sertifiseringsmerke. Vi jobber med å få på plass sertifiseringsmerket på våre andre lufthavner også, men dette vil ta litt tid, sier hun.

Ber folk være kritiske

Trulsen ber folk om å være tilbakeholdne med å gi fra seg personlig og privat informasjon på Facebook- og Instagram-sider som utgir seg for å være ekte:

– Avinor kommer aldri til å be noen av våre følgere om å legge igjen sensitiv informasjon på eller via sosiale medier. Det er dessverre mange svindelforsøk på sosiale medier, så vi oppfordrer alle til å være kritiske og årvåkne, sier Trulsen.