Norwegian i superform – men merker svekket salg

Godt belegg på Norwegians fly i sommer. Det gir også et godt økonomisk resultat for selskapet. Her er det avgang fra Tromsø. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian er i superform økonomisk, og har lagt bak seg det nest beste resultatet i selskapets historie. Nå merker selskapet svekket etterspørsel, og reduserer aktiviteten inn i vintersesongen.

Det er fire år siden selskapet opplevde tilsvarende resultat. Da var flyflåten dobbelt så stor som i dag.

Konsernsjef Geir Karlsen er svært fornøyd med det økonomiske resultatet, men sier at selskapet ser en reduksjon i etterspørselen etter flybilletter:

Salget noe ned

– Selv om mange nå påvirkes av inflasjon og et høyt rentenivå, fortsetter kundene våre likevel å prioritere flyreiser høyt. Billettsalget er som forventet noe redusert i takt med normale sesongvariasjoner i etterspørselen. Samtidig fortsetter vi å tiltrekke oss et økende antall fritids- og forretningsreisende på tvers av Norden, sier Karlsen i en pressemelding.

Den usikre vinterperioden får Norwegian til å kutte 30 – 40 prosent i kapasiteten i forhold til sommersatsingen.

De faktiske tallene forteller at Norwegian hadde et resultat før skatt på 2 050 millioner kroner i tredje kvartal. Selskapet skriver at det har hatt en svært god sommer operativt og finansielt, og er også helt i Europa-toppen i punktlighet og regularitet.

Holder flyene i rute

I tredje kvartal 2023 hadde Norwegian 6,5 millioner passasjerer, sammenlignet med 6,1 millioner passasjerer i tredje kvartal 2022.

Også når det gjelder punktlighet leverer Norwegian:

– Vi er helt i Europa-toppen på operasjonell drift, med god punktlighet og et meget lavt antall kanselleringer. Vi får stadig gode tilbakemeldinger om at vi er det selskapet kundene kan stole på, og det er noe alle i Norwegian har æren for, sier Karlsen.

Bruker bare egne fly

Han er også fornøyd med å kunne bruke bare egne fly. Dette i motsetning til blant annet SAS som har fått mye kritikk for å bruke gamle innleiefly:

– I sommer har vi tatt imot våre reisende utelukkende med egne fly og eget personale. Det har gjort at vi har gitt våre kunder en god Norwegian-opplevelse gjennom hele reisen. Vi er godt forberedt på å håndtere den roligere vinterperioden, og har blant annet redusert kapasiteten tilsvarende, sier Karlsen.

For sommeren 2024 planlegger Norwegian å ha en flåte på rundt 90 fly. Sommerprogrammet er lagt ut for salg, og ytterligere ruter til nye reisemål vil kunngjøres senere denne måneden.