Vannkrise i feriefavoritten: – Situasjonen er prekær

Kritisk vannmangel mange steder langs Costa del Sol i Spania. Noen steder er dusjene på strendene stengt. Foto: Shutterstock

Mange kommuner i et av nordmenns absolutte feriefavoritter opplever nå en vannmangel som gjør at det er slått alarm. Vannreservoarene tømmes, og man frykter det blir enda verre til sommeren.

Det gjelder Costa del Sol, som er en region som omfatter kystbyer og småsamfunn i Málaga-provinsen helt sør i Spania. 

– Situasjonen er prekær sier ordføreren i en av de aktuelle kommunene, Francisco Salado i Rincón de la Victoria, til avisen Diario Sur.

Langvarig tørke

Måneder med tørke har tært på vannbeholdningene i en rekke områder i Andalucía-regionen. Vannreservoarene er faretruende tomme.

Som en følge av dette er det innført vann-restriksjoner i de fleste områdene langs Solkysten. Det er tiltak som tar sikte på å redusere vannforbruket med 20 prosent.

Noen av stedene har man også besluttet å stenge vannet om natten, blant annet i Vélez-Málaga og Torrex.

Men det er ikke nok, sier ordfører Salado:

Bruker for mye

– Vi forbruker mer vann enn det regnet som kommer. Restriksjonene er nødvendige og obligatoriske. Med de tiltakene vi har gjennomført har vi klart å redusere vannforbruket de siste månedene. Men dette er ikke lenger nok, sier han.

De vanlige begrensningene er forbud mot å bruke drikkevann til vanning og vasking.

I andre områder er dusjer på strendene koplet ut, og fontener har blitt slått av.

Tørt i et halvt år

Nordmenn som flysmart24 har hatt kontakt med i området, forteller at det knapt har regnet på et halvt år.

Nå blir også de mer sentrale turiststedene, som jetset-byen Marbella og badebyen Fuengirola, omfattet av vanningsrestriksjonene.

Ifølge opplysninger flysmart24 får, brenner det også et blått lys for folks svømmebassenger. Det kan bli forbud mot å fylle dem opp.

Sommeren bekymrer allerede

Myndighetene er ikke bare bekymret for vannsituasjonen utover vinteren og våren, men slår også alarm om at det er alvorlig fare for vannmangel frem mot neste sommer.

– Vannrestriksjonene vil redusere forbruket og sikre nok forsyning til våren, men vi vil ikke garantere nok vann til sommeren hvis tørken fortsetter, ifølge et av vannverkene i området, Ascol.