«Folk dropper tips når de blir møtt av betalingsterminal»

De ansatte på restaurantene på Mallorca har mistet mye av inntekten sin fordi besøkende har sluttet å tipse. Foto: Ving

Det å tipse etter et besøk på restaurant eller hotell på ferieturen, er ikke gjenstand for faste regler. Det å gi tips, og hvor mye, varierer fra land til land.

Som flysmart24 kunne fortelle denne uken har tipspraksisen endret seg dramatisk som følge av at stadig flere betaler med kort og mobiltelefon.

På Mallorca og Kanariøyene har folk nærmest sluttet å tipse når de blir møtt av en betalingsterminal.

Tipser ikke så mye

Det er som regel mulig å plusse på tips også her, men folk avstår fra det og betaler kun summen som står på regningen. Punktum.

Nordmannen Inge Bjart Torkildsen bor fast på Los Cristianos sør på Tenerife, og registrerer at der sitter ikke tipspengene løst etter et restaurantbesøk:

– Fastboende og innfødte tipser ikke så mye. De er jo gjerne stamgjester, forteller han og mener å registrere at det blir lite med tips også fra besøkende når de betaler med kort:

Tømte en neve euro

– Nei, jeg ser at det ikke er så mange som tipser når de blir møtt med en betalingsterminal, forteller han til flysmart24.

Selv bruker han helst kontanter: – Betaler vanligvis kontant og runder av oppover, forteller han og minner om at det også da er viktig å holde fokus på valutaen:

– Jeg så en nordmann som la igjen en neve full med euro-mynter. Han trodde vel det var kroner, forteller Torkildsen.

Spør kolleger

Hos charterreise-selskapene er det hjelp å få for dem som er usikre på hvor mye tips man skal betale:

– Jeg tror våre gjester spør mine kolleger på reisemålet under ferien hvis de vil ha hjelp med «tips-spørsmål» da dette kan variere litt mellom ulike reisemål, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Hos TUI sier kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen at de anbefaler å følge tipskulturen på reisemålet.

Ekstra fornøyd

– Tipskulturen varierer kraftig. I USA er det nærmest obligatorisk, mens det andre steder kun er vanlig når man er ekstra fornøyd, sier Mørk-Løwengreen.

Så, hvor mye skal man tipse?

Hos Ving har man lagt ut en anbefaling og flysmart24 gjengir her rådene for de mest populære ferielandene:

Slik bør du tipse

Spania og Kanariøyene: Tips er normalt, men ikke et krav. Noen restauranter har servicegebyr inkludert i totalbeløpet, «servicio incluido». Da er tips medregnet. Ellers på restauranter er tips tilsvarende 5-10 prosent av regningens totalbeløp.

Hellas: Det er heller ikke noe krav å tipse i Hellas, men det er likevel en forventning om at alle turister gir noen euro. På enkelte restauranter er servicegebyret allerede inkludert. Vil du tipse er 2 euro et godt utgangspunkt. 5 euro regnes som et stort beløp.

Kypros: Samme som Spania og Hellas, ingen krav om å tipse. Ving skriver at Kypros er et moderne EU-land, og de ansatte i servicebransjen har god lønn. Vil du gi, er 10 prosent av totalbeløpet en grei sum.

Italia: Her er det helt vanlig å gi tips, og her er det lurt å ha litt større euromynter for hånden ettersom småmynter ikke er så velsett. På restauranter bør du gi ca. 2 euro. På finere restauranter er det vanlig å gi 10 prosent.

Tyrkia: Det er helt normalt å gi tips i Tyrkia, her er lønnsnivået generelt lavt. Ving skriver at det er vanlig å gi 5-10 prosent. På finere restauranter jekker du dette opp til 15 prosent.

Madeira og resten av Portugal: Vanlig å gi tips. Det er likevel et godt råd å unngå småmynter. Det kan nemlig tolkes som at du bare vil kvitte deg med lommerusk. På restauranter er det vanlig å gi ca. 10 prosent av regningens totalbeløp. 

Thailand: Det er ikke vanlig å gi tips i Thailand. De lokale tipser nesten aldri, men det er alltid høyt verdsatt. Er du på restaurant og fornøyd med tingene, er det ikke unormalt å plusse på tips med ca. 10 prosent.