Feriefavoritten innfører klimakrise-avgift for alle turister

Til neste år må turister til Hellas betale en ny klimakrise-avgift. Den kan bety nær en tusenlapp i uken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere land i Europa har innført egen turistskatt for de mest turist-belastede byene og områdene. Nå har Hellas valgt en ny vri.

Fra mars av skal det koste opptil 10 euro per døgn i ekstra avgift – opp mot 120 norske kroner – å leie et rom. Dette kommer i tillegg til ordinær pris, og må betales både for privat innkvartering og hotell.

Men avgiften kalles ikke turistskatt lenger. Nå har den fått navnet klimakriseavgift.

Økt avgift

Ifølge reisenettstedet GTP Headlines betyr det at dagens turistskatt økes til inntil 10 euro per døgn. Den er i dag fra 1,5 til 4 euro, avhengig av hotellets stjerne-klassifisering.

Den nye loven innebærer at alle hotelleiere og eiere av private utleieboliger vil bli pålagt å belaste en ekstra daglig avgift som vil variere fra 1,5 euro til 10 euro i mars-oktober.

Fra november til mars vil satsen være fra 0,5 euro til 4 euro.

Det er ikke klart hvordan graderingen av avgiften vil bli, men for dem som må betale høyeste avgift vil det bety en utgift per uke på i overkant av 820 norske kroner.

Alle rom

Myndighetene har laget et skatte-opplegg som ikke skal gjøre det mulig for noen turister å slippe unna.

Det presiseres nemlig at avgiften gjelder for alle former for turistinnkvartering: Det omfatter hoteller, rom til leie, villaer og Airbnb-utleiere.

Myndighetene i Hellas opplyser at inntekter fra den nye avgiften skal gå inn i et spesielt opprettet nødfond for naturkatastrofer.

Skaper konflikt

Som flysmart24 har skrevet gjennom en rekke artikler har mange turiststeder valgt å innføre turistskatt, eller har økt dagens nivå.

Vanligvis er den innført for å kompensere for kostnader turismen påfører landets infrastruktur. Den er alltid upopulær av næringen selv.

Skatten har blant annet skapt protester på Europas mest populære ferieøy, Mallorca. Der har en gjentatt økning av skatten skapt bitter konflikt mellom hotellbransjen og politikerne.

Næringen frykter å tape penger på at turister velger andre reisemål på grunn av skatten, uten at denne kritikken har blitt tatt til følge av myndighetene.