Norske taxfree-kunder kan få en helt ny favoritt

Taxfree-butikker på norske flyplasser skal få anledning til å selge varer som man normalt ikke finner på tax-free. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Taxfree-kvotene for vin og tobakk har blitt redusert de senere årene, og rammet omsetningen av disse varene på flyplassbutikkene hardt.

Spesielt har den halverte tobakks-kvoten gjort store innhogg i lønnsomheten for Avinor og kjeden som driver taxfree-handel på de største norske flyplassene, Travel Retail Norway (TRN).

For å kompensere for noe av inntektssvikten har regjeringen derfor tatt til orde for at det kan bli åpnet for et annet vareutvalg i disse butikkene enn kun de tradisjonelle taxfree-produktene som sjokolade, parfyme og alkohol.

Da kan kjeks bli et av de nye satsingsområdene for taxfree-handelen, ifølge TRN-topp.

Blandet vareutvalg

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (A) har sagt at han vil vurdere å åpne for det han omtaler som «ikke taxfree-varer» på flyplassene.

Det vil i så fall si at det vil finnes både avgiftsfrie varer og varer som man må betale vanlige avgifter for i TRNs butikker.

På flyplassbutikker i utlandet består vareutvalget mye av de samme varesortene som også finnes i norske taxfree butikker i dag.

I tillegg har utenlandske taxfree butikker en rekke andre varer som blant annet utvalg av klokker, smykker, krystall, leker i tillegg til kjeks.

Selger det ikke

Når flysmart24 spør viseadministrerende direktør i TRN, Haakon Dagestad, om selskapet ser for seg hvilke andre «ikke taxfree-varer» som kan være aktuelle å tilby i butikkene på norske flyplasser, nevner han dette:

– Kjeks en et eksempel på en veldig stor kategori i de fleste andre land. Men dette selger ikke vi, sier Dagestad.

Han vil ikke si så mye om hvilke andre varekategorier det kan bli snakk om, men åpner for at et utvidet varesortiment kan omfatte flere lokalproduserte, norske varer.

Holdbare matvarer

– Utenlandske turister etterspør mye lokalt, og det vil være flott å kunne tilby dem dette. Det kan være både mat som holder seg godt på flyturer og veldig lokale bakevarer, sier Dagestad.

En undersøkelse flysmart24 har gjort på andre flyplasser i Europa, viser at de selger en del varer som vi ikke oppfatter som naturlige i en taxfree-butikk i Norge.

Dette er varer som Dagestad ikke umiddelbart ser for seg skal finne veien til norske taxfree-utsalg:

For tidlig

– Vanskelig å si, men vi tenker i utgangspunktet produkter som er mer nærliggende det vi allerede har. Men det er for tidlig for oss å være veldig definerende nå, sier han.

Dagestad sier ellers at han synes det er bra at departementet vurderer å tilpasse taxfree til det vareutvalget utenlandske turister er vant til å møte i utlandet.

– Det skal veldig mye til å kompensere for halv tobakks-kvote, men salg av ikke-taxfree varer hjelper. Når man fjerner flere hundre millioner i inntekter på noen få ukers varsel, får det selvfølgelig store konsekvenser, sier Dagestad.