Ferieøyene vil øke turistskatten – hotelleierne rasende

Turistskatten på Mallorca blir etter all sannsynlighet hevet neste år - til 6 euro per natt per person. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Øygruppen i Middelhavet er fra før av betraktet som et av de dyrere feriemålene i Europa. Nå blir det enda verre, for nå skal turistskatten opp.

Det er den lokale regjeringen på Balearene, med bl.a. Mallorca, Ibiza og Menorca, som nå legger opp til å øke beskatningen av innkommende turister.

Dette blir ikke nådig tatt opp av hotelleierne på Mallorca som høylytt protesterer mot økt skattelegging og mener den vil ødelegge for den viktige turistindustrien.

Kan bli økt 50m prosent

Det er ikke avgjort hvor mye skatten skal opp, men prosessen for å øke satsene er i gang. Et anslag som blir gjort går ut på å øke satsen fra 4 til 6 euro per natt på det meste. Det tilsvarer et hopp på 50 prosent.

Ifølge avisen Majorca Daily Bulletin skal satsene økes i høysesongen, fra mai til september.

Hotellnæringen er rasende, og mener skatten bare rammer de som bor på hotell og ikke alle de som leier seg overnatting i de uregulerte markedet.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har turistbesøket på Mallorca tatt seg opp etter pandemien. Det har også medført en del endringer i markedet.

Spesielt på Mallorca har man satset på å vri seg unna den verste masseturismen og over til det øyenes myndigheter kaller for «kvalitetsturisme:»

Rike turister

Det innebærer at de vil ha færre, men bedre betalende turister. Spesielt er man på jakt etter de rike turistene som bruker mye penger.

Her har jakten på å få flere amerikanere til å besøke øyene, blitt intensivert – bl.a. gjennom direktefly fra New York til Palma.

Næringen håpet at inneværende sesong skulle bli bedre enn foreløpig siste bestenotering – i 2019.

Nå ser det målet ut til å ryke. Det var bl.a. en nedgang i det totale antallet flyankomster i august i år i forhold til august 2019.

Kan bli skatt flere steder

Som flysmart24 også har skrevet, er det andre turistmål i Spania som nå vurderer å følge Mallorcas eksempel.

På Kanariøyene har også diskusjonen om å innføre turistskatt dukket opp igjen. Det var et tema i tiden før pandemien.

Pandemien satte imidlertid en effektiv stopper for all slik diskusjon. Turistbesøket stupte med økonomisk kollaps og økt ledighet som resultat.

Nå har den dukket opp igjen. Foreløpig er det kun på diskusjonsstadiet, og uten at innføring av skatt for besøkende har blitt realitetsbehandlet.