«Nordmenn tåler krisen og har råd til å reise uansett»

Flyselskapene med kraftig reduserte priser på billett-kampanjer. Dansk ekspert tror lave priser vil fortsette også utover i året. Foto: Avinor

Flere flyselskaper har den senere tiden kjørt massive tilbud på billetter, med tidels store kutt. Dette skal friste nordmenn til å reise. Det selv om folks private utgifter til lån, mat, strøm og drivstoff har eksplodert. Dansk reiseekspert ber folk ta det med ro.

Den danske eksperten tror nordmenn flest vil kunne tåle en privatøkonomisk krise og fortsette sin reiseaktivitet. De vil dessuten bli hjulpet ved at prisene vil komme til å holde seg lave også i tiden fremover, mener han:

– Reiser – både pakkereiser og flybilletter – vil holde seg på et veldig lavt nivå på grunn av det store tilbudet i markedet fra flyselskapene. I alle fall til europeiske destinasjoner, sier flyanalytiker Ole Stouby i danske Travelmarket.dk til flysmart24.

Unngå panikk

Han er også ansvarlig for den eneste prisovervåkingstjenesten for flybilletter i Norge, Norsk Flyprisindeks. Han ser ingen grunn til at folk skal kaste seg på første og beste kampanje i panikk. Det fordi prisene vil fortsette å være lave også etter kampanje-slutt:

Han mener at dette også vil gjøre at folk vil fortsette å reise. Dette til tross for at de fleste allerede har fått merke kraftig økning i private utgifter på grunn av rentehopp, strømpris-eksplosjon og økte priser på mat og drivstoff.

«Nordmenn tåler krisen»

– Det er mange nordmenn med god økonomi som lett tåler krisen og som har råd til å reise uansett, sier dansken.

Han mener også at mange faktisk kan rømme fra økte utgiftene ved å oppholde seg på reise:

– Ja, det groteske er at pensjonister i prinsippet kan ta en langtidsferie i Sør-Spania eller Thailand i vinter til en pris som i bunn og grunn ville vært den samme som om du holdt deg hjemme. Hjemme har jo alt har gått opp i pris. Så indirekte snakker vi her om en «gratis ferie», sier Stouby.

Kampanjer med store priskutt

For de som jakter billigbilletter nå har Flyr og SAS kampanjer som slutter i dag, søndag. SAS har en kampanje som dreier seg om billetter innen Norge, Skandinavia og Europa.

Flyr har det samme, og selger alle billetter med 25 prosent rabatt, men bare inntil midnatt.

Norwegian har en 20-årsjubileumskampanje i gang mens det nye norske langdistanseselskapet, Norse Atlantic Airways, har en kampanje til USA gående som varer frem til 26. september.

Rabatt over Atlanteren

– Norse gjør det nå mulig for kunder å kunne bestille en rimeligere storbyferie til New York og London. I tillegg tilbyr vi også gunstige priser på våre flygninger til Los Angeles og Florida, sier Andrew Hodges, markedsdirektør i Norse Atlantic Airways.

Selskapet selger billetter til bl.a. New York for 1 300 kroner der bagasjen er begrenset til en liten veske som kan få plass under stolsetet foran.

Den samme regelen gjelder for billetter til Los Angeles, hvor prisen er 1 960 kroner, mens turer til Florida (Fort Lauderdale og Orlando) er priset til henholdsvis 1 630 kroner og 1 490 kroner.