Knallharde bøter for å ta med stein og sand hjem

Mange turister nøyer seg ikke kun med å bade på strender på Kanariøyene. De tar med seg sanden hjem. Det er på mange steder forbudt. Blant annet her, på Lanzarote. Foto: Shutterstock

Mange populære reisemål jobber knallhardt for å redde sin sårbare natur. Derfor forbyr de turister å ta med seg stein, skjell og sand hjem som suvenir.

Dette skaper nemlig store innhugg i sårbar natur enkelte steder.

Det gjelder også nordmenns mest populære vinterreisemål, Kanariøyene. Her har man gått til det skritt å forby besøkende å ta med stein og sand hjem fra sine ferieturer på øyene.

Turister stjeler

De som bryter dette forbudet risikerer bøter opp mot 3 000 euro, eller 33 500 norske kroner, skriver avisen Canarian Weekly

Øyene Fuerteventura og Lanzarote ser ut til å være mest utsatt. De mister hvert år tonnevis av naturmateriale som følge av den ulovlige virksomheten.

Miljøvernministeren på Lanzarote, Samuel Martín, sier at i de fleste tilfeller gjelder dette turister som stjeler sand og steiner fra strendene. 

Vanskelig å bevise

På Fuerteventura forsvinner ett tonn naturlig forekommende materiale fra de populære strendene hver eneste måned.

Dette forårsaker uopprettelig skade på økosystemet. Det er satt opp store skilt som forteller folk at det er ulovlig å plukke med seg bestemte gjenstander fra naturen. Til tross for dette er det folk som likevel tar med seg forbudte ting fra naturen.

Reisende risikerer å bli tatt for ulovlighetene når de reiser ut av landet.

Sanddyner i fare

Myndighetene fortviler imidlertid over at mange går fri, fordi det ikke er mulig å bevise at sand og stein er tatt fra områder hvor det er forbudt å ta med seg dette.

Som for eksempel på Gran Canaria der deler av sanddynene sør på øya er forbudt område for turister å bevege seg i. Disse sanddynene regnes for å være blant de mest berømte turistattraksjonene på den populære ferieøya.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har myndighetene ført en intens kamp mot at turister skal bevege seg i enkelte områder som er naturreservat. Mange gir imidlertid blaffen i forbudet.