Analyseselskap: Gardermoen en av de beste flyplassene

Oslo Lufthavn får skryt av mange av flyplassens service-nivå. Blant annet tiden det tar å komme gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange reisende har nærmest latt det gå sport i å kritisere forholdene på Oslo Lufthavn. Et av verdens mest anerkjente analyseselskaper for luftfarten, Skytrax, er kraftig uenig.

Skytrax mener flyplassen er blant de aller beste i Norden.

Dette kommer frem i en vurdering Skytrax har foretatt av de store flyplassene i verden. Her utdeles det stjerner etter hvor god kvalitet de mener flyplassene har i alle viktige ledd, med 5 som den beste karakter.

I denne undersøkelsen har Oslo Lufthavn fått fire stjerner. Det samme har Kastrup ved København og Helsingfors-Vanda, mens Sveriges hovedflyplass Arlanda bare har fått tre stjerner.

Grundig til verks

Da har Skytrax sett på alle relevante forhold for de reisende:

Alt fra tog- og taximuligheter for passasjerene, sikkerhetskontrollen, skiltingen på flyplassen, ankomst- og avgangsforholdene, standarden på fasilitetene i terminalen med hvileområder, butikker og kvaliteten på restauranter.

Denne vurderingen er gjort som følge av at Skytrax sitt eget mannskap har foretatt inspeksjoner på de ulike flyplassene. Dette er altså ikke et tilfeldig resultat av kåring blant reisende.

Mye skryt av Oslo Lufthavn

Skytrax sier at flyplasser som får 4 stjerner fremviser gjennomgående god kvalitet i alle ledd, men ikke har det ekstra som bringer dem opp på 5-sjerners nivå.

Skytrax omtaler Gardermoen som en flyplass som tilbyr utmerkede passasjerfasiliteter, har en tiltalende terminalarkitektonisk utforming samt god renslighet og effektivt personale. Utvalget av butikker og spisesteder før sikkerhetskontrollen er mer begrenset. Utvalget på innenriks- og utenriksterminalene er derimot utmerket, mener Skytrax.

Mye skryt av enkeltpunkter

Blant de forholdene på OSL som får topp score, 5 stjerner, er avstanden til kollektiv transport og skiltingen til innsjekkingsområdet.

4 stjerner får blant annet seter og komfort i terminalen, ventetid i sikkerhetskontrollen, renslighet på toaletter og offentlige områder og utvalget av butikker etter sikkerhetskontrollen.

Utvalget og kvalitet på mat i det samme området får 4 og en halv stjerne, nesten topp-rating. Prisen på mat og drikke får derimot bare 3 og en halv stjerne.

Kastrup og Helsingfors

De to andre flyplassene med 4 stjerner er Kastrup og Helsingfors.

Om Kastrup skriver Skytrax at flyplassen har utmerkede offentlige transportforbindelser. Selv om disse ikke er de billigste man finner globalt, er utvalget godt og effektivt. Skytrax mener at flyplassen har gode funksjoner både ved avgang, ankomst og transfer. Sikkerheten er normalt god, skriver Skytrax men advarer mot lange køer ved innreise.

Helsingfors-Vanda får god omtale både når det gjelder fasiliteter, komfort og renslighet, shopping, mat og drikke samt serviceinnstillingen hos personalet. For norske gjennomreisende er det viktig å vite at Skytrax trekker transfersystemet på flyplassen frem som lyst, stort og effektivt.

Avspist med tre stjerner

Mens hovedstadsflyplassene Oslo, København og Helsingfors – inkludert regionflyplassen Göteborg – får 4 stjerner, er Stockholm avspist med 3 stjerner.

Skytrax skriver at virksomheten på Arlanda er fordelt på fire terminaler med to innenlandske og to internasjonale seksjoner. Transporten til og fra flyplassen er dyr. Flyplassen er effektiv, men servicestandarden i sikkerhetssjekk og immigrasjon er ikke gode.

Dessuten trekker forhold som flyplassens køsystemer, få stilleområder hvor reisende kan sette seg ned og slappe av, personalets service i butikker på avgang samt prisene på mat og drikke, ned.