Varsler ny sommer med fly-kaos

Det kan gå mot en ny sommer med forsinkelser og køer på flyplassene i Europa, frykter britisk flysjef. Foto: Shutterstock

Reisende har vært utsatt for betydelige forstyrrelser i flytrafikken de to seneste somrene. Det har skapt fortvilelse og sinne.

Nå er det grunn til å frykte at årets sommer ikke kommer til å bli noe unntak, sier Marion Geoffroy, administrerende direktør for Wizz Air i Storbritannia til avisen The Independents daglige reisepodcast.

Wizz Air er Europas tredje største lavprisselskap, og med et tett rutenett over hele Europa.

Rammet også Norge

I fjor var det, som flysmart24 omtalte en rekke ganger, flyvelederstreiker og mangel på flyveledere som påførte luftfarten store problemer, også til og fra Norge.

Året før det, i 2022, var det problemer med passasjerflyten og bagasjehåndtering på to av Europas største flyplasser, på Schiphol i Amsterdam og Heathrow i London. Også dette fikk norske reisende merke.

Foran sommeren i år tror Wizz Air-sjefen at det går mot en ny sommer med forsinkelser og problemer. Det vil ramme reisende spesielt i juli og august.

Vil bli forsinkelser

Hun tror ikke problemene som en presset situasjon i flytrafikk-kontrollen flere steder i Europa har skapt, er over.

Geoffroy viser til at flytrafikken vil øke i år sammenlignet med i fjor. Den vil ligge rundt 5 prosent over fjorårets sommer, ifølge anslag fra Eurocontrol.

Dessuten vil fotball-EM i Tyskland og OL i Paris i juli og august skape mange ekstra flyreiser, og legge ytterligere press på flytrafikk-tjenesten i Europa.

– Vi vet med sikkerhet at i juli og august vil vi akkumulere forsinkelser, sier Geoffroy og minner om at problemene i fjor også skapte mange kanselleringer i tillegg til forsinkelser.