Venter med å bestille sommerferie? Du er ikke alene

Nordmenn sier de vil prioritere å bruke penger på ferie, men venter med å bestille ferieturen i sommer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn flest ser ut til å se tiden an før de bestiller årets sommerferie til utlandet. Bare tre av ti har så langt sikret seg flybilletter og hotell.

Dette viser mediekonsernet Schibsteds ferskeste befolkningsundersøkelse.

Dette merker reiselivsbedriftene godt:

– Folk er nok ennå litt usikre på hvordan deres økonomi faktisk kommer til å utvikle seg utover i året. Men jeg har stor tro på at bestillingene vil komme, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Samme som Danmark

Salgssjef for flyselskapet Icelandair i Norge, Bjørn Tore Larsen, sier at også flyselskapet merker at nordmenn holder igjen på bestillingene av sommer-reisene med fly.

– Her skiller Norge seg ikke så mye ut fra andre land i Norden. Vi ser den samme tendensen også i Danmark, men kanskje i litt mindre grad i Sverige og Finland, sier Larsen.

Schibsted-undersøkelsen ble tatt opp i slutten av februar, og bekrefter tendensen fra en tidligere undersøkelse som flysmart24 har omtalt.

Har ikke bestilt

Den nye undersøkelsen forteller at nordmenn svarer at det å reise på ferie er høyt prioritert. Men syv av ti har ennå ikke bestilt sommerferien for 2024.

Ikke nok med det:

En stor del oppgir at de kan komme til å velge billigere destinasjoner, eller tar kortere ferie.

28 prosent sier at de kan komme til å droppe ferien og heller bli hjemme, eller legge ferien til Norge.

Dårligere utvalg

Terje Berge i Finn Reise tror mange risikerer å få mindre å velge mellom hvis de venter for lenge:

– Folk vil komme til å booke, men de er tålmodige. Men så er det slik at de som venter lengst får de dårligste produktene og kan glemme de beste bostedene med blant annet havutsikt, sier Berge.

Tregere enn i fjor

Larsen i Icelandair sier at hans selskap merker det samme, men at det har vært en viss oppgang de siste tre ukene.

– Men det er generelt sene bookinger, og enda senere enn i fjor. Gjerne ikke før 3 – 10 uker før avreise. Forklaringen er vanskelig å si noe om. Jeg tror noe er påvirket av geopolitikk og den generelle usikkerheten folk føler. Men jeg tror også folk har en mer fleksibel hverdag som vi fikk under pandemien, som for eksempel det å kunne kombinere jobb og ferie, sier Larsen.