Skulle sjekke inn i Oslo – da startet reise-marerittet

Første etappe av flyturen fra Oslo skulle ende her, i Barcelona. Det ble en lang reise for de to passasjerene. Foto: Ragnhild Grindstad Hopland

De to reisende hadde billett fra Oslo til Spania, og skulle sjekke inn på Gardermoen. Stort var sjokket da de ble avvist av skrankepersonalet. De hevdet at navnene deres ikke fantes på passasjerlisten.

Dette var starten på en marerittaktig opplevelse for de to reisende.

Etter at de ble nektet innsjekk, oppsto det etterpå en hel serie nye komplikasjoner rundt reisen fra Oslo. Resultatet ble at de to ble mer enn 24 timer forsinket til destinasjonen i Spania.

Avvist av personalet

Nå har Transportklagenemnda for flyreiser vurdert de to reisendes historie.

Hendelsen inntraff da de to spanske statsborgerne skulle reise med lavprisselskapet Vueling fra Oslo. Turen skulle gå via Barcelona og til Bilbao i Nord-Spania.

Trøbbelet startet på flyplassen da de ble avvist av personalet. De to spanjolene kunne ikke engelsk og innsjekkingspersonalet forsto ikke spansk.

Derfor måtte de ha hjelp av tolk utenfra for å forstå situasjonen. Det ble etter hvert klart at bookingen deres ikke eksisterte i Vuelings datasystem, selv om de sto der med en bekreftet billett.

Skulle finne ny reiserute

Det hjalp ikke, de to fikk ikke sjekket inn. Det var Vuelings partnerselskap Iberia som hadde solgt dem billetten. Disse to har samme eier, samarbeider tett og har en rekke code share-ruter.

De to reisende tok kontakt med Iberia som kunne bekrefte at billettene var i orden. Spanjolene ble enige med Iberia om å vente på Gardermoen mens det ble laget en ny reiserute for dem.

Tiden gikk uten at de mottok nye billetter. Da de purret, kom de omsider. Men da var det for sent. De møtte en stengt avgang da de kom til gaten. De måtte derfor overnatte privat til neste dag.

Utpå kvelden forsøkte de å sjekke inn på enda en ny rute de hadde fått, og også denne gangen opplevde de å bli avvist. Det hjalp ikke at de forsøkte å sjekke seg inn en rekke ganger.

Intern tabbe

Igjen måtte de kontakte Iberia. Da ble det oppdaget at det hadde skjedd en intern feil med bookingen deres. Dermed fikk de laget enda en ny reiserute.

Etter dette fjerde forsøket ble bestillingen deres omsider akseptert. Neste innsjekk var dagen etter, og avgangen gikk uten problemer. De to kom seg etter hvert til Bilbao.

Fordi de ble 24 timer forsinket, satte passasjerene satte frem krav om erstatning for forsinkelsen etter EUs regler.

Det tilsa 400 euro i kompensasjon for hver av dem. Dessuten dekning av ekstrautgifter på over 10 000 kroner i Norge og Spania.

Begge sa nei

Både Vueling og Iberia avviste kravet blankt. Vueling hevdet at betalingen for billettene ikke hadde gått gjennom og at dette var årsak til problemene. Selskapet frasa seg alt ansvar.

Iberia avviste også alle krav. Det henviste til at det var Vueling som var det flyselskapet som utførte flyvningen og som sådan var å betrakte som ansvarlig part i saken.

Nå har flyklagenemnda vurdert spanjolenes sak, og gjør kort prosess i krangelen mellom de to flyselskapene:

En enstemmig nemnd konkluderer med at de har krav på 400 euro hver i erstatning, som i norske penger utgjør 9 200 norske kroner til sammen.

Den slår også fast at det er Vueling som opererende selskap som har ansvaret for å utbetale erstatningen for de problemene de to reisende fikk på denne turen.

Nemnda klar

Nemnda aksepterer ikke det som ble fremstilt som den utløsende årsaken til mareritt-reisen, at de ikke fantes i bookingsystemet da de skulle sjekke inn første gang.

Nemnda omtaler den forklaringen slik:

– Klagers billetter var utstedt av Iberia Airlines 14. august. Klager hadde dermed en bekreftet reservasjon, da de møtte til innsjekk 13. september. Dette selv om betalingen ikke hadde blitt videreformidlet fra Iberia til Vueling da passasjerene skulle om bord. Klager har derfor blitt nektet ombordstigning i forordningens forstand, og de har krav på 400 euro per passasjer, mener nemnda.

Skulle de ha mer?

Nemnda har også sett på om de kanskje også har krav på ytterligere kompensasjon. Da viser nemnda til at de to ble utsatt for nye ulemper etter som de ikke fikk bli med det flyene de ble ombooket til heller.

Her mener nemnda imidlertid at den ikke har nok dokumentasjon til å vurdere om de har krav på ytterligere standarderstatning også for disse hendelsen.

Flyklagenemnda reduserer imidlertid de reisendes krav på dekning av ekstra utgifter til rundt 2 000 kroner, for mat og taxi i Norge mens de ventet på å få reise .

Dette gjelder blant annet en stor telefonregning uten bilag, og drosje hjem fra flyplassen i Spania.