Påskeutfarten til Syden: Nær 100 direktefly på tre dager

Mannskap på vei mot et Norwegian-fly på flyplassen i Las Palmas for å hente flere nordmenn til Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Her er det bare å spenne sikkerhetsbeltene. Det er klart for en kø av direktefly fra norske flyplasser til spanske feriemål når påske-utfarten starter for alvor fredag.

I løpet av de tre første dagene av påskeutfarten er det snakk om nærmere 100 direktefly som skal ta av fra norske flyplasser med nordmenn på jakt etter sommer og sol i Syden.

Kanariøyene er helt klart det mest populære feriemålet for de som setter kursen ut av landet og til det sørlige Europa i påsken.

– Det har vært enorm etterspørsel etter å reise til Kanariøyene i påsken. Charterflyene ble fylt opp veldig tidlig, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen, til flysmart24.

Flere enn til fastlandet

Tall flysmart24 har samlet inn fra Avinor og Torp Sandefjord Lufthavn viser at det i løpet av tre dager skal ta av i alt 54 fly som alle har kurs mot øygruppen.

Men, nordmenn skal også til Mallorca og andre steder på fastlandet – til Palma, Alicante, Malaga og Barcelona.

Ikke få fly skal dit også, men «bare» 44 i tallet, de tre første utfartsdagene.

I tillegg til Kanariøyene snakker vi dermed om 98 direktefly til de spanske feriefavorittene.

Fylle på med energi

Hos Nordens største byrå for fritidsreiser, Ticket, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen at påsken er en populær tid for en tur til Syden.

– De fleste har ikke hatt fri siden juleferien. Vi har mange kalde og mørke måneder bak oss i år, og sommeren er fortsatt et stykke unna. Da ønsker mange av oss å benytte anledningen til å fylle på energilagrene med en utenlandsreise, sier Wolff Andresen.

Hun opplyser at en av ti bestillinger i påsken gjelder reise til Gran Canaria.

Total dominans

Hos Ticket er det Gran Canaria som er bestselgeren denne påsken, etterfulgt av Bangkok og Alicante. En av ti bestillinger i påsken gjelder reise til Gran Canaria.

TUI oppgir at salget av pakkereiser har vært dobbelt så stort i år sammenlignet med fjoråret:

– Bali og Bangkok høyt oppe på lista for dem som ikke har noe i mot en litt lengre flytur, men i antall reisende er det totaldominans av Gran Canaria og de øvrige Kanariøyene, sier Mørk-Løwengreen.

Kort vei

Hun tror Gran Canarias popularitet skyldes at øya er den korteste veien til sol og strand.

Mens solsikre Thailand ligger over 11 timers flytur unna, er det knappe 5 – 6 timer til Kanariøyene fra de fleste stedene i Norge.

– Øya er litt lenger ned på lista om sommeren. Da er det flere reisemål med solgaranti å velge blant, sier TUIs talsperson.

Til fastlandet og populære feriesteder som Malaga, Mallorca, Alicante og Barcelona er det bare tre-fire timers flytur fra Oslo.

Herfra drar flyene

Oslo Lufthavn har som ventet det største antallet Kanariøyene-avganger fredag, lørdag og søndag. Herfra skal 23 fly sendes direkte til øygruppen i løpet av de trev dagene. 14 av disse skal lande på Gran Canaria, og resten på Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura.

Deretter følger Bergen Lufthavn Flesland med ni fly, mens syv letter fra Stavanger Sola og seks fra Værnes ved Trondheim.

I tillegg kommer non stop charter- og rutefly fra Tromsø, Bodø, Molde Ålesund, Haugesund og Kristiansand. Dessuten to avganger fra privateide Torp Sandefjord Lufthavn til Gran Canaria.

Til fastlandet

Alicante er det største reisemålet på fastlandet i Spania. Fra Gardermoen er det satt opp 11 fly fredag, lørdag og søndag, mens åtte skal til Malaga.

Fra Bergen to fly til Alicante og ett til Malaga. Ellers blir det avganger fra Stavanger, Ålesund, Haugesund og Trondheim til det spanske fastlandet og til Mallorca.

I tillegg til Avinors oversikt er det fire avganger fra Torp i Sandefjord til Malaga og Alicante.