Ukraina ønsker å få i gang flytrafikk igjen

Ukraina var et stort marked for flyselskapene før fullskalainvasjonen i 2022, med bl.a. rute fra Oslo til Kyiv. Nå jobbes det med å legge grunnlag for å gjenoppta luftfarts-virksomheten igjen. Foto: Shutterstock

To år etter den russiske fullskalainvasjonen jobber Ukraina med en plan om å få gjenopptatt noe av den sivile flytrafikken igjen.

Landets myndigheter i er samtaler med amerikanske og europeiske sikkerhetsmyndigheter om å se på, muligheten for å kunne gjenåpne tre av landets flyplasser, skriver avisen The Kyiv Independent.

Stengt for sivile fly

Det dreier seg om de to vestlige lufthavnene i Lviv og Uzjhorod, samt landets største flyplass Kyiv Boryspil.

Alle landets flyplasser ble stengt da den russiske invasjonen startet den 24. februar 2022. Luftrommet over landet ble stengt for all sivil flytrafikk. Bl.a. ble SAS-ruten mellom Oslo og Kyiv stoppet.

Ukrainas myndigheter sier de er klar over at flyplassene ikke kan åpnes før sikkerheten kan garanteres. De viser imidlertid til Israel. Der har en betydelig del av flytrafikken har startet igjen mens krigføringen i Gaza stadig pågår.

Strenge krav

Hvis flyplassene kan åpnes vil dette ha stor betydning for folks muligheter for å reise. Det kan redusere folks reisetid inn og ut av Ukraina med flere timer. Kyivs nærmeste flyplass i utlandet ligger over 20 timer unna.

Før en beslutning om å åpne landets luftrom igjen kan skje, må landet oppfylle strenge krav fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA og amerikanske FAA.

Dessuten må landet ha klarsignal fra forsikringsselskapene før flyene kan ta av.

Klar til å starte

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er luftfarten klar til å gjenoppta flytrafikken så snart krigen er over. Forutsetningen er imidlertid at luftrommet er sikkert.

Europas største flyselskap, irske Ryanair, var for noen måneder siden på besøk i Ukraina for å forsikre landets myndigheter at selskapet klar til å delta i gjenoppbyggingen av landet ved å få i gang en omfattende rutetrafikk i og til og fra Ukraina.

Selskapet sa da at det bare trenger noen uker på å komme i gang etter at luftrommet er sikkert.