Klar med gigantplan for å gjenoppta flytrafikk i Ukraina

Ryanair på Moss Lufthavn Rygge.

Det største flyselskapet i Europa, lavprisselskapet Ryanair, har satt seg i startblokkene og er klar for en gigantisk innsats i Ukraina så snart krigen er over.

Selskapet sier at det trenger bare noen uker på å komme i gang etter at luftrommet er sikkert. Det ble stengt etter Russlands fullskala-invasjon den 24. februar 2022. Siden har det vært lukket.

Ryanair ser for seg at de vil komme i gang med hundrevis av flyvninger per uke som skal forbinde Kyiv, Lviv og Odesa med opptil 20 europeiske hovedsteder.

Satser milliarder

Selskapet har i en kunngjøring gjort det klart at de legger 3 milliarder amerikanske dollar – rundt 30 milliarder norske kroner – på bordet for en gigantisk satsing som gjør at det i tillegg vil bruke 30 fly for å gjennomføre denne planen.

At selskapet mener alvor med satsingen viser at de i går, torsdag, hadde et møte med Ukrainas minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, om det de ser for seg.

Der presenterte selskapet den gigantiske satsingen i Ukraina. Den regner selskapet med at de ikke trenger mer enn åtte uker på å komme i gang med i full skala så snart forholdene åpner for dette.

Så snart det er trygt

Ryanair lovte der at selskapet skal være med på å sikre en raskt å gjenoppbygge at Ukrainas luftfartsindustri.

I tillegg til ruter ut i Europa skal Ryanair også åpne daglige innenlandsflyvninger mellom Kiev, Lviv og Odesa, så snart disse flyplassene er i stand til å håndtere dem.

Det vil kunne skje så snart krigen slutter og den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA erklærer at det er trygt å fly til og fra Ukraina igjen. 

Flyplassanlegg ikke skadet

Ryanair fikk under besøket også undersøkt tilstanden til flyplassterminalene på det som harv vært den største flyplassen i Ukraina, Boryspil International Airport utenfor Kyiv.

Der kunne de, melder de i etterkant, konstatere at tilstanden til flyplassinfrastrukturen var det de omtaler som utmerket. De ga de ansatte skryt for å ha klart å redde og opprettholde driften av flyplassens infrastrukturanlegg under krigen.

Toppsjefen klar

–  I dag så vi at under de vanskeligste krigsforholdene har Boryspil flyplassteam vist sin profesjonalitet. Dere er klar for å gjenoppta flyreiser så snart som mulig, sa Ryanairs toppsjef Micheal O’Leary under møtet på Boryspil.

Den raskeste måten å gjenopprette den ukrainske økonomien på vil være med lavprisfly, mener han.

Ryanair planlegger i de første 12 månedene etter krigen å tilby over 5 millioner seter til og fra og Ukraina, og øke dette til over 10 millioner seter over en 5-årsperiode.

Ryanair vil basere opptil 30 nye Boeing 737 Max-fly på de tre viktigste ukrainske flyplassene. – Det vil gi ukrainske borgere og besøkende tilgang til Europas laveste flypriser, mens Ukraina gjenoppbygger sin økonomi i et postinvasjonsmiljø, heter det i meldingen fra Ryanair.