«Mer enn vanskelig å se at billettprisene vil falle»

At både SAS og Norwegian øker kapasiteten, kan dempe prispresset i det skandinaviske markedet, tror flyanalytiker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange nordmenn ønsker seg tilbake til tiden da det flommet over av tilbud fra flyselskapene, da det kostet bare et par hundrelapper å fly innen Europa.

En av Skandinavias fremste flyanalytikere, Jacob Pedersen, i danske Sydbank har dårlige nyheter til dem som fortsatt håper at billig-perioden skal komme tilbake.

Slutt å drømme, er budskapet hans. Billettprisene vil holde seg dyrere i tiden fremover.

Varig høyere

– Alt tyder på at sannsynligheten er høy for dyrere billettpriser i 2024. Her og nå er det også mer enn vanskelig å se at flybillettene vil falle i pris til de svært billige nivåene som vi så før pandemien, skriver Pedersen i en fersk analyse.

Hans vurderinger er gjort spesielt for det danske markedet. På spørsmål om denne konklusjonen også er myntet på det norske markedet, svarer han:

– Ja, det gjelder helt sikkert også for nordmenn, skriver Pedersen i en epost til flysmart24.

Dyrere også i sommer

Den danske analytikeren har heller ikke særlig oppløftende beskjed til flyreisende når det gjelder prisene på litt kortere sikt. Det gjelder også for sommeren vi står foran:

– Vi forventer at billettprisene vil stige i 2024 fra det allerede ganske høye nivået i 2023. Det er mest sannsynlig at de vil øke i høysesongen, mens det fortsatt blir mange billige billetter å finne utenfor høysesongen, mener han.

Han viser til at de to største flyselskapene i Skandinavia – SAS og Norwegian – begge øker sin kapasitet med 10 prosent i år.

Kan dempe presset

Dette kan imidlertid også innebære en lysning med hensyn til prisene der fremme.

At de to viktigste selskapene for nordmenn har anledning til å sette inn flere fly i sommer, mener han kan føre til at prispresset man ellers ser i Europa ikke vil bli så sterkt her hjemme:

«Vanskelig å se at billett-prisene vil falle»

Jacob Pedersen. Foto: sydbank

– Denne kapasitetsøkningen er riktig. Den kan bety at trenden for billettprisøkninger utover 2024 ikke vil være like massiv her hjemme som andre steder i Europa hvor de største aktørene øker kapasiteten litt mindre enn SAS og Norwegian, sier han.

Høyere belegg

De fleste flyselskapene kunne vise frem rekordresultater i fjor. Pedersen mener at mange kan være på vei mot nye rekorder også etter årets høysesong.

Det er høyere belegg i flyene, og etterspørselen etter billetter er stor til tross for en mer presset privatøkonomi for folk flest i de fleste markeder.

– Når alle flyselskaper flyr mer enn for et år siden – og totalt sett med flere fulle fly – er det nok et vitnesbyrd om en utrolig høy reiselyst, mener analytikeren.

Villig til å betale

Han tror også at mange prioriterer det å reise på ferie. Det gjør at viljen til å kjøpe billetter selv om prisene er høyere enn i fjor, har økt:

– Forbrukernes ønske om å reise holder seg høyt, selv om billettprisene har økt. Mulighetene flyselskapene har til å velte kostnadene over på kunder i form av billettprisøkninger har nok aldri vært bedre heller. I hvert fall ikke i høysesongen, mener Pedersen.