Betale for leiebil? Det kan være helt unødvendig

Den som har bruk for leiebil, kan nyte godt av en ordning som flere leiebilselskaper har. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Leiebilprisene har, som så mye annet, skutt i været etter pandemien. Imidlertid kan de som søker på de rette stedene faktisk finne muligheter for å leie bil gratis.

Tilbudet har eksistert lenge hos de fleste utleiefirmaene som Avis, Hertz, Budget og Europcar.

Hertz har en egen nettside der det er mulig å kunne aktivt lete etter tidspunkter der bilene ikke koster noen ting, booke, hente og kjøre av gårde.

Skal tibake

Dette er mulig fordi noen leiebiltakere, spesielt de som er på jobbreise, bestiller leiebil fra ett sted og setter bilen fra seg et helt annet sted.

Da må bilen tilbake til utleiestedet, og det er da man har mulighet til å gjøre denne jobben mot å få leiebilen gratis. Dette skjer tusenvis av ganger, hvert eneste år.

Dette tilbudet gjelder innen Norge, og er kjent for Hertz sine kunder som Freerider. Nå har denne tjenesten blitt gjort mer forbrukervennlig.

Betaler ikke normal leie

– Dette er en gratis enveisleie, som betyr at man ikke betaler en tradisjonell leiepris eller enveisleiegebyr for leieforholdet. I praksis betyr dette at medlemmer kan kjøre biler, som er leid fra et sted og returnert til et annet, tilbake til avtalt sted, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Hallvard Nerbøvik i Hertz til flysmart24.

Helt gratis er slik leie dog ikke, selv om det ikke koster noe å bli medlem i Freerider-klubben:

– Selve leien for turen og første drivstofftank eller lading er gratis. Kostnadene som eventuelt kommer i tillegg, og som du må dekke selv, er ekstra drivstoff eller lading, bomavgift, parkering, egenandel for skade og tyveri, sier Nerbøvik.

Blir sjekket

Alle som har gyldig norsk førerkort og norsk fødselsnummer kan bli medlem i Freerider-klubben. Hertz tar også en kredittsjekk og autoriserer alle medlemmer.

Avtalen for gratis leiebil er satt opp for kjøring på den aktuelle strekningen, men den som kjører har mulighet for en viss individuell tilpasning:

– Det er selvfølgelig tillatt med stopp underveis, men vi forventer at oppgitt kjørelengde og tidsestimater innfris. Det som ikke er tillatt er omveier eller stopp, som ikke er avtalt på forhånd, sier Nerbøvik.

De store byene

Mulighetene for gratisleie er mange for reiser mellom de store byene i Sør-Norge som Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Men slett ikke bare:

– I perioder kan det være mellom de største byene, men det er stor variasjon og mange ulike kombinasjoner, for eksempel gjerne også fra større byer og flyplasser til mindre byer og flyplasser og omvendt, forteller Nerbøvik.