Fly kjørte inn i hundeflokk – flytrafikken stanset

Flyet fra det bolivianske selskapet Boliviana de Aviación måtte avbryte avgangen da det kjørte inn i en flokk hunder på flyplassen. Foto: Shutterstock

Det skjer fra tid til annen at fly kolliderer med fugler på norske flyplasser. På fagspråket omtales dette som «bird strike.»

Det er en alvorlig hendelse og fører til at avgangen blir avbrutt. Motorene blir sjekket, og i verste fall må flyselskapet bytte deler av eller hele flymotoren.

Derimot hører det til den absolutte sjeldenheten at et fly kolliderer med en flokk hunder på flyplassen, og må avbryte flyvninger.

Måtte innstille avganger

Nettstedet Aviation Herald registrerer alle flyhendelser og omtaler det som skjedde på en flyplass i Sør-Amerika tirsdag som «dog strike.» Det førte til at flytrafikken ble stanset og minst seks planlagte avganger ble innstilt.

Hendelsen inntraff med det bolivianske statseide flyselskapet Boliviana de Aviación som skulle ta av på rute fra byen La Paz til Cochabamba, som er selskapets hovedbase.

Flyselskapet har lagt ut informasjon om hendelsen på X/Twitter der man forteller at et av selskapets Boeing 737 800-fly kjørte inn i en flokk hunder som hadde klart å komme seg inn på rullebanen.

Kapteinen får ros

Kollisjonen skal ifølge selskapet ha påvirket flyets landingsutstyr, og ble derfor tauet tilbake til terminalen etter det som fortoner seg som en forferdelig dyretragedie.

Passasjerene ble sendt tilbake til terminalen, og ble senere fløyet til Cochabamba med et annet fly.

Flyteknikere ble tilkalt for å sjekke flyet, og ifølge selskapets melding på sosiale medier ble minst seks avganger innstilt fra flyplassen etter hendelsen.

Kapteinen på flyet blir berømmet for å ha reagert korrekt da flyet traff dyrene, og måtte avbryte avgangen.

Vokser raskt

Boliviana de Aviacion, normalt forkortet BoA, er Bolivias nasjonalt heleide flyselskap.

Det er også et av de raskest voksende og største av flyselskapene i Bolivia.

Flyselskapet er relativt ungt, og har vært i drift siden 2009. Det opererer en flåte på 23 fly, og flyr til 21 ulike destinasjoner. Blant annet har selskapet rute til Washington og Miami i USA.