Noe har skjedd – laveste pris ikke så avgjørende lenger

Nordmenn mener det er viktigere at reisemålet er trygt, enn at flybilletten er billig når de velger feriemål. Det viser ny undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Jakten etter billigst mulig flyreiser var en utbredt hobby blant mange nordmenn før pandemien. Nå er det ikke slik lenger.

Pris har fått mindre betydning, skal vi tro en fersk undersøkelse som reisebyråkjeden Ticket har fått laget.

– Nå er muligheten for å kunne fly direkte, og at reisemålet kjennes trygt og sikkert, blitt viktigere enn hva billettene koster, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Skryte av billig billett

Konklusjonen kommer i den ferske årlige undersøkelsen som Ticket gjør blant norske reisende, og som Kantar SIFO står for.

Den viser altså at det ikke lenger er så viktig for nordmenn flest å kunne skryte av hvor billig de har klart å få sin flyreise. Normalt er direktefly viktigst, tett fulgt av pris. Men slik er det ikke nå:

– Ut fra den usikre verdenssituasjonen vi har i Europa i dag, med krig og uroligheter også i Europa, er det ikke rart at folk svarer som de gjør. At reisemålet er trygt og sikkert har blitt viktigere enn pris på reisen, sier Andresen.

De viktigste årsakene

Slik svarer nordmenn når de blir spurt om hvilke faktorer de legger vekt på når de velger reisemål. De spurte har hatt muligheten til å prioritere flere valgmuligheter.

  • At det går direktefly eller enkle forbindelser – 46 prosent.
  • At det er trygt og sikkert – 45 prosent.
  • Prisen på reisen – 43 prosent.
  • Stabilt vær på reisemålet – 29 prosent.
  • Nytt og uoppdaget reisemål – 16 pst.
  • Mange aktiviteter på reisemålet – 12 prosent.
  • Valutakursen er fordelaktig – 7 prosent.
  • Har fått anbefalt reisemålet – 7 prosent.
  • At jeg har besøkt reisemålet tidligere – 6 prosent.

Trygg og smidig

Ellen Wolff Andresen i Ticket sier at undersøkelsen bekrefter at nordmenn har fått lyst til å utforske verden igjen etter pandemien.

Men det er en klar forskjell fra tidligere:

– Trygg og smidig reise prioriteres fortsatt, så det vil nok ikke handle om eksotiske langturer til uutforskede reisemål. Vi velger nok feriedestinasjoner i nærområdet som man kanskje ikke har rukket å besøke ennå, sier hun.

Noe er som før

Men noe har ikke forandret seg, viser den samme undersøkelsen. Det er fortsatt ønske om å oppleve sol og varme som er avgjørende når nordmenn bestiller feriereiser.

– Undersøkelsen viser at den vanligste årsaken til å reise utenlands er for å få sol og varme, som 49 prosent av de spurte prioriterer. Dette etterfulgt av ønsket om å komme vekk fra hverdagen, og det å oppdage nye reisemål, forteller Andresen.

Derfor troner sol- og badereiser på toppen av ønskelisten, når folk blir spurt om hvilke type reiser de helst vil på. Dette blir etterfulgt av ønsket om storbyreiser.