Slår alarm om giftbruk i den norske feriefavoritten

Det blir brukt ulovlig gift i bekjempelsen av skadedyr på hoteller på Gran Canaria, advarer ekspert. Her fra "norske" Puerto Rico. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Bruken av giftige kjemikalier for å utrydde skadedyr på hoteller i den norske feriefavoritten har kommet helt ut av kontroll, advarer ekspert.

På Gran Canaria har det vært brukt ikke godkjente kjemiske midler, som har ført til akutt sykdom blant gjester. Symptomene var svimmelhet, kvalme og kortpustethet.

Nå slår en ekspert på området alarm. Eksperten mener den økte bruken av gift er farlig og den er en trussel mot folkehelsen.

Fare for helsen

– I tillegg til å sette helsen til turister og arbeidere i fare, kan denne uansvarlige praksisen være en alvorlig risiko for reiselivsnæringens omdømme, skriver Juan R. S.-Harguindey.

Han er ekspert på skadedyrbekjempelse i landbrukssektoren, og roper varsko om giftbruken i et innlegg i en sentral nettavis for spansk turisme, Tourinews.

Han skriver at problemet med rotter og mus på Kanariøyene har vokst med 18 prosent på bare to år.

Bruker ulovlige midler

– Mest alarmerende er økningen på 22 prosent i veggedyrangrep. Det er et problem som kan ha alvorlige helsekonsekvenser for turister og arbeidere, skriver han.

Han avslører at det i noen tilfeller har blitt oppdaget at enkelte firmaer som opererer på øygruppen, har brukt ulovlige eller farlige biocider (kjemisk stoff) for å bekjempe de økende skadedyrproblemene.

Han omtaler et konkret eksempel der et hotell på Gran Canaria brukte ikke-tillatte biocider for å bekjempe angrep av kakerlakker.

Svimmel og kvalme

– Som et resultat fikk flere gjester og arbeidere symptomer som svimmelhet, kvalme og kortpustethet. Da helsemyndighetene grep inn ble det funnet at biocidene som ble brukt, inneholdt svært giftige stoffer som overskred grensene fastsatt i forskriftene, skriver han.

Kontrollen med bruk av de ulovlige midlene er ikke god nok:

– Mangelen på tilsyn og kontroll fra de kompetente myndighetene, har derfor gjort det mulig for noen selskaper å ignorere disse forskriftene, skriver S.-Harguindey.

Må reagere

Han mener at myndighetene må intensivere kontroller og inspeksjoner av de selskapene som jobber med skadedyrbekjempelse.

– De må sanksjonere de selskapene som setter sikkerheten til besøkende og arbeidere i fare. I tillegg er det avgjørende for hotell- og restaurantvirksomheter å kreve at de firmaene de bruker til skadedyrbekjempelse overholder regelverket strengt, mener Juan R. S.-Harguindey.