Vil stanse håndbagasjegebyr – mener de er ulovlige

Norwegian, Ryanair og Wizz Air er tre av selskapene forbrukermyndighetene mener tar ulovlige gebyrer for håndbagasje. Foto: Torp Sandefjord Lufthavn

Det norske Forbrukerrådet har nå sluttet seg til en omfattende klage på flyselskapenes gebyrer for håndbagasje.

Forbrukerrådet og 16 medlemsorganisasjoner fra 12 land har i dag levert inn en klage til Europakommisjonen og nettverket for forbrukerbeskyttelsesmyndigheter (CPC).

Der anklager de syv flyselskaper for å kreve urimelige gebyrer fra forbrukere med håndbagasje.

Norwegian er med

Blant flyselskapene som klages inn finner vi norske Norwegian. De klages inn sammen med EasyJet, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling og Wizz Air. 

 
– Vi krever en EU-omfattende etterforskning av de kommersielle praksisene til de aktuelle flyselskapene, og bransjen generelt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i en pressemelding onsdag.
 
EU-domstolen avgjorde i 2014 at du har rett til å få ta med deg helt vanlig håndbagasje på flyet. Dette så lenge håndbagasjen oppfyller rimelige krav til vekt, størrelse og sikkerhetsbestemmelser. 

Uten betaling



– Her synder altså en del flyselskaper. Håndbagasje av rimelig størrelse skal du forvente å få ta med deg, uten noen form for ekstra betaling. Det regnes som inkludert i billettprisen din, sier Blyverket.  

Som flysmart24 har skrevet, har spesielt Spania vært ivrige etter å få stanset gebyrene som selskapene tar for det som oppfattes som en helt normal håndbagasje.

Organisasjonene bak klagen mener at flyselskapene utnytter forbrukere og ignorerer EUs øverste domstol. Den har slått fast at det er ulovlig å kreve ekstra gebyr for håndbagasje av rimelig størrelse.

Dette ble bekreftet av nylige bøter i Spania. Den avgjørelsen slo tydelig fast at passasjerer kan ta med seg håndbagasje av rimelig størrelse om bord uten ekstra kostnad. 

Høye bøter


I Spania er de aktuelle flyselskapene ilagt bøter på til sammen 179 millioner euro. Ryanair har fått den klart største andelen av denne summen.

– For å redusere antall konflikter og klager, ønsker vi nå at EU-kommisjonen definerer hva som regnes som «rimelig størrelse og vekt» for håndbagasje. Slik kan forbrukere unngå overraskelser på flyplassen. De kan også være trygge på at de ikke har betalt for mye for en tjeneste de egentlig har krav på å få gratis, sier Blyverket. 

Norwegian avviser

Norwegian har overfor flysmart24 tidligere gjort det klart at selskapet er uenig i boten på 18 millioner som selskapet fikk i fjor:

– Norwegian er opptatt av å tilby trygge og rimelige reiser. Og vår bagasjepolicy gjenspeiler dette. Vi mener den er i samsvar med EUs regelverk. Den er avgjørende for å kunne håndtere vekt og begrenset plass om bord, sikre passasjersikkerhet og opprettholde punktligheten. Vi er sterkt uenige i den spanske avgjørelsen, sa senior kommunikasjonsrådgiver Eivind Hammer Myhre i Norwegian til flysmart24, da vi skrev om saken i november i fjor.