Norwegian blir anklaget for å villede kundene etter at de hadde kjøpt lavprisbilletter hos selskapet.
Norwegian utsatte flyavgangen med en time, og ga inntrykk av at kundene kunne velge å avbestille og få alle pengene tilbake.
Slik var det slett ikke.
Kundene valgte å kansellere billettene til over 10 000 kroner. Men etter at dette var gjort, fikk de beskjed om at ruteendringen var så beskjeden at den likevel ikke ga rett til tilbakebetaling.
Blir irettesatt
Det godtok ikke de reisende, og mente de hadde rett på refusjon. Fordi Norwegian sa nei, ble konflikten brakt inn for flyklagenemnda.
Det har nå endt med at Norwegian blir kraftig irettesatt av nemnda som er klar i sin konklusjon:
– Dette er villedende informasjon, konkluderer den etter å ha sett på Norwegians praksis.
Saken gjelder en flyreise for åtte personer fra Tromsø til Oslo i mars, med avgang klokken 15 og ankomst klokken 17.
Utsatte avgangen
Bestillingen ble gjort ni måneder før avreise. Fire måneder etter bestilling, blir kundene gjort oppmerksom på at flyselskapet har endret deres reise.
Avgangen ble utsatt med én time, og Norwegian presenterte de reisende for to valg:
Enten godta ruteendringen, eller avbestille reisen.
Fordi endringen ikke passet de reisende, valgte de å kansellere reisen og kjøpe nye billetter. De regnet med å få alle pengene tilbake for de kansellerte billettene.
Stor var derfor overraskelsen, da de etter et par uker fikk beskjed om at de bare ville få skatter og avgifter tilbake – rundt 1 900 kroner.
Lavprisbilletter
Billettene var ikke refunderbare, fordi ruteendringen var på mindre enn tre timer, fikk de nå vite.
Når Norwegian avviser kravet fra de åtte, henviser selskapet til kjennelse i EU-domstolen:
Den sier at en flyvning ikke kan anses som kansellert i tilfellet der avgangen utsettes med mindre enn tre timer. Og uten å gjøre noen annen endring på flyvningen.
Dessuten hadde de åtte kjøpt lavprisbilletter med Norwegian, og disse har regler som gjør at de ikke blir refundert ved avbestilling.
Fikk frist
De fikk en frist på fem dager på å ta en avgjørelse. Denne fristen overholdt de ikke.
På denne bakgrunn sa Norwegian nei til å gi de åtte mer enn skatter og avgifter tilbake.
Etter at flyklagenemnda har behandlet tvisten, har denne konklusjonen blitt satt til side.
Fordi:
Nemnda griper fatt i at Norwegian satte en frist på fem dager for de reisende til å bestemme seg for kansellering eller godta ny avgang.
Villedende
Her mener nemnda at Norwegian ikke ensidig kan binde reisende til å akseptere den nye reiseruten ved å sette en frist for tilbakemelding.
Nemnda mener at den informasjonen som Norwegian sendte til passasjerene per epost, gir inntrykk av at passasjerene har et alternativ: De kan velge å godta eller avslå endringen av rutetid.
Nemnda mener at dette er villedende informasjon. Og at denne informasjonen har villedet kundene til å avbestille sine billetter, som i dette tilfellet ikke var refunderbare.
Nemnda mener derfor at de reisende har rett på refusjon av de billettene de avbestilte. Ikke nok med det. Forbrukernes representant mener dessuten at de reisende også har krav på forsinkelsesrenter.