Vil ha solgaranti, vender favorittlandet ryggen

Ting kan tyde på at det blir færre nordmenn å se på danske strender til sommeren. Foto: Mark Trustrup

Danmark har i alle år vært blant nordmenns favorittreisemål om sommeren. Med sitt lune vesen og sine liberale regler har nærmere 500.000 av oss latt oss lokke mot nabolandet i sør hvert eneste sommer og ofte uten å diskutere alternativene.

Nå kan det tyde på at noe skjer, og at ikke alle synes at «det er deilig å være norsk i Danmark.» Bestillingene hos Novasol, som leier ut hytter, leiligheter og hus, melder at antallet bestillinger av danske feriehus har sunket kraftig i år , mens bestillingene i andre markeder vokser.

-I år ønsker nordmenn å sikre seg sol og varme i sørliggende land, mens bookinger til Danmark har sunket med nærmere åtte prosent. Det er betydelig med tanke på at Danmark utgjør største andelen av Novasols bookinger fra nordmenn, sier Pia Buen, Norge-sjef for Novasol.

Mens Danmark faller, øker bestillingene til populære land i Sør-Europa som Spania, Italia og Kroatia. Dessuten har mange også kikket på nye land som Albania, Montenegro og Slovenia.

Markedssjef for Visit Danmark i Norge, Peter Krusborg, går overfor flysmart24.no langt i å bekrefte Novasols opplysninger.

Tror nordmenn er påvirket av kald vinter

Han sier at det absolutt ikke kan utelukkes at en kald og lang vinter kan ha påvirket nordmenn negativt i forhold til å ta en sommerferie i Danmark. Men han tror at noe årsaken også er at Danmark er blitt dyrere for nordmenn som følge av valutasituasjonen:

-Ja, vi tror også at den svake kronekursen har hatt betydning, sier Krusborg.

Han tror likevel at flere nordmenn etter hvert vil la Danmark-feberen bestemme når sommeren rykker nærmere:

-Det er en tendens til at nordmenn booker ferien nærmere ferietidspunktet, og derfor tror vi at noe av det tapte kan hentes inn før ferien. Derfor mener vi at det er litt for tidlig å konkludere noe entydig i forhold til årets sommer, sier Krusborg.

LES OGSÅ: Norwegian med ny avgift for de som vil først inn i flyet
LES OGSÅ: Her finner du de aller billigste flybillettene
LES OGSÅ: Utlendinger kritisk til pris og service på Gardermoen