Her finner du de aller billigste flybillettene

Det vrimler av flytilbud fra norske flyplasser. Skal du til typiske feriesteder kan det lønne seg å sjekke tilbudet om å kjøpe kun flybilletter hos charterselskapene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn har gjort det til en avansert sport å finne frem til de billigste flybillettene.

Derfor er også de store søkemotorene til blant andre Finn.no, Momondo.no og Google Flights populære nettsteder for de som er ute etter å gjøre et priskupp. 

Det som ikke er fullt så godt kjent er at gode priser på flybilletter ikke bare fins hos de store ruteselskapene som SAS, Norwegian og Ryanair. 

LES OGSÅ: Fortsetter å selge taxfree på flyene tross salgsnedgang

De aller billigste billettene finner man ofte hos charterselskapene, og de er enklere å få tak i enn mange er klar over. Reiseselskapene selger produktet «Kun flybilletter» gjennom hele året, og aller rimeligst er prisene i sesongskiftene.

Lavere pris enn hos ruteselskapene

Dette har mange oppdaget, og velger å kjøpe billett med direktefly hos charterselskap til reisemålet i stedet for rutefly.

Både Ving, Apollo, TUI (eks Star Tour) og Solia selger kun flybilletter, og i sesongene med størst ledig kapasitet kan prisen være lavere enn du finner hos noe ruteflyselskap. 

-Prisene varier mye, akkurat som ellers i flymarkedet, sier salgsdirektør Mari-Anne Zachrisson i Ving.

Hos TUI er det rundt 10 prosent av alle reisende som kjøper kun flybillett, opplyser kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Velger du charterfly kan du riktignok ikke vasse i mange avganger og mange reisemål slik som med rutefly, men er du litt fleksibel med hensyn til reisemål hvis varme og sol er målet, kan du sikre deg billetter til meget behagelige priser.

Charterselskapene setter opp egne fly på de mest populære reisemålene. Billettene forbeholdes seter om bord disse flyene, som etter hvert har fått en standard og komfort som kan trumfe forholdene om bord hos mange ruteflyselskap. 

LES OGSÅ: Turistskatt et tema på flere populære reisemål

Har du flaks kan du sikre deg tur/returbilletter fra Norge til for eksempel Las Palmas for rundt 400-500 kroner. Da er skatter og avgifter inkludert.

Legger du på rundt en hundrelapp hver vei får du også matservering på turen. 

På disse tidspunktene er billettene billigst

Selskapene selger også enveisbilletter, og her kan prisen ofte ligge på samme nivå, men ofte under det som fly i rute skal ha for den samme strekningen. Og velger du å kjøpe enveisbilletter med charterflyet, kan du velge å finne rutefly den andre.

Landets største reiseselskap, Ving, selger flybilletter separat ved siden av pakkereisene, og salgsdirektør Mari-Anne Zachrisson i selskapet sier at det til tider er et stort tilbud av «bare flybilletter» hos selskapet – avhengig av tid på året.

-De absolutt billigste billettene finner man i januar, august og desember. Slik er det hvert eneste år.  Priser ned i noen få hundrelapper er spesielt lave, sier Zachrisson.

Tre reisemål peker seg ut

Ving selger mest enveisbilletter i tiden mellom sommer- og vintersesongen på høsten, og mellom vinter- og sommersesong på våren.

-Rundt 12 prosent av våre gjester velger å fly direkte til et av våre reisemål ved å kun kjøpe flybilletter hos Ving, sier hun.

Det er tre reisemål som peker seg klart ut og som står for 40 prosent av salget: Gran Canaria, Mallorca og Tenerife – i faktisk rekkefølge. Tilbudet om å kjøpe billige flybilletter fins imidlertid i alle markeder.

LES OGSÅ: Brasil kan bli neste for Norwegian

LES OGSÅ: Spanske feriemål kan bli nødt til å importere vann