Kjører billettprisene helt til bunns etter påske

Påsketuristene på Europa-tur har måttet betale ut av hvitøyet for flybillettene sine. Flyselskapene vet at viljen til å betale ved store høytider er stor, derfor jekkes prisene opp til det maksimale av hva de tror markedet er villig til å betale.

Etter  påske, derimot, stuper etterspørselen. Da kan det virkelig lønne seg å satse på en utflukt.

Skal du til London, for eksempel, trenger du ikke betale mer enn 75 kroner hver vei hvis du vil reise fra Oslo til Stansted med Ryanair.

Du kommer deg altså frem og tilbake for mindre enn det Flytoget fra Oslo S til Gardermoen koster – én vei. Velger du Norwegian er prisen nede i 269 kroner, mens SAS på det billigste i skrivende øyeblikk ligger på rundt 550 kroner.

Hos Ryanair vil salgssjef for Norden og Baltikum, Chris Lundshøj, ikke si noe sikkert om hvor lenge de ekstremt lave prisene vil ligge ute:

-Nei, disse lave prisene vil være tilgjengelige til de blir utsolgt, og med disse prisene vil det være snart, sier Lundshøj.

Slik tar selskapene igjen tapte billettinntekter

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs, med bakgrunn bl.a. i Ryanair, mener billettprisene vil fortsette å synke fremover, uavhengig av periodevise billigsalg. Årsaken er rett og slett at det er flere seter til salgs enn det er kunder som vil reise. For å fylle de ledige setene må selskapene ty til pris som trekkplaster.

Hans Jørgen Elnæs

-Derfor vil vi se at mens flyprisene fortsetter å falle, kommer det inn tilleggsprodukter som ikke inkludert i prisen og som skal kompensere for de reduserte inntektene fra selve billetten. Det er de store lavprisselskapene som blir vinneren. For eksempel Ryanair som i fjor hadde 130 millioner passasjerer. Det høye volumet gjør at selskapet kan tilby lave priser på sine tilleggsprodukter og likevel sitte igjen med store overskudd, mener Elnæs som driver selskapet Winair.

Nå er det ikke bare London som prises lavt av flyselskapene.

Flyreiser mot Middelhavskysten sendes til bunns etter påsken. De som har anledning til å fly fra Sandefjord Lufthavn Torp kan for eksempel reise med Ryanair til Malaga helt ned i 195 kroner per vei, riktignok uten bagasje.

Også i dette markedet svarer Norwegian med billetter per vei helt ned i 426 kroner. Alicante er nede i 326 kroner én vei, mens den som for eksempel ønsker seg en Barcelona-tur etter påske ikke treger å legge ut mer enn 399 kroner per vei.

Snart kommer en ny dyr periode

For mange av flytilbudene etter påske er returen i mange tilfeller noe dyrere enn utreisen, selv om det finns mange unntak.

En storbyferie til Berlin er nede i 299 kroner en vei med Norwegian, mens SAS presses på pris og ligger hundrelappen over. Returen er priset bare noen tiere mer enn utreisen. Det samme gjelder en annen favorittby for mange nordmenn, Amsterdam.

For de som reiser i forhold til når prisene er lavest, kan det være smart å sette avgårde etter påske. For når neste store utfartsperiode nærmer seg, stiger prisene igjen.

Det er perioden i midten av mai når både Kr. Himmelfartshelgen og pinsehelgen kommer to helger på rappen.

LES OGSÅ: Her finner du de aller billigste flybillettene
LES OGSÅ: Tar seg en treningsøkt og massasje før flyreisen 
LES OGSÅ: Denne passfellen har ødelagt ferien for mange nordmenn