Ny passfelle har spolert ferien for mange

Mange opplever å bli stanset i passkontrollen når de skal reise ut av landet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Organisasjonen for utenlandske flyselskaper i Norge, Barin, advarer nå mot en ny passfelle som har rammet en rekke reisende ut av Norge.

De seneste månedene har selskapene merket en klar økning i antall passasjerer som ikke får passere gjennom passkontrollen ut av Norge fordi passet ikke blir godkjent. Årsak: Passet har vært meldt gjenglemt hjemme eller mistet ved tidligere reiser.

– Så har innehaveren vært nødt til å skaffe seg et nødpass, men senere funnet igjen passet sitt hjemme. Det mange åpenbart ikke er klar over at passet som blir gjenfunnet, ikke er gyldig lenger, sier lederen for Board of Airline Representatives in Norway (Barin), Terje Grue, til flysmart24.no.

Klar økning de senere månedene

Etter at grensekontrollen er blitt styrket og alle pass blir skannet også ved utreie, blir alle pass som har vært meldt glemt eller mistet automatisk sperret for bruk. Derfor vil innehaveren også bli stanset ved passering gjennom grensekontrollen for reisende ut av Schengen.

Terje Grue, Emirates.

Grue, som er Norge-sjef for flykjempen Emirates, sier at tendensen med folk som blir stanset i grensekontrollen med ugyldig pass, har vist en klar økning de seneste månedene.

Dette har skapt store problemer for de reisende. Mange har mistet flyet sitt og fått ferieturen sin spolert.

I mange tilfeller skjer avvisningen så tett opp til avgang at det rett og slett ikke er tid til å ordne seg med nødpass hos politiet.

– Dessuten er det jo også slik at heller ikke nødpass hjelper. Mange land godtar ikke nødpass, og i disse tilfellene er det ikke noe noen kan gjøre for å hjelpe den reisende, sier Grue.

Blir verre de kommende månedene

Den som mister flyet på grunn av at reisedokumentene ikke er gyldige, risikerer også å gå på en økonomisk smell. Det varierer fra selskap til selskap, men i utgangspunktet må den reisende dekke ekstra kostnader selv hvis man må endre billetten.

Grue sier flyselskapene med trafikk ut av Schengen ser med gru på de kommende månedene:

-Det kommer store passasjermengder utover våren og til sommerferien, og vi ber derfor alle om å sjekke at passet er gyldig slik at vi unngår at folk får ødelagt ferieturen sin, sier Grue.

Politiet: Nødt til å stanse reisende

Politiet på Oslo Lufthavn bekrefter overfor flysmart24.no at kontrollen er blitt styrket etter at politiet i fjor begynte å skanne alle pass – også ved utreise. Tidligere var kontrollen manuell der grensepolitiet kun sjekket pass og om billetten var gyldig. Slik er det ikke lenger. Glemt, mistet eller stjålet pass blir lagt inn i registeret som politiet i alle Schengen-land har tilgang til.

– Reisende som legger frem et slikt pass vil automatisk bli stanset i passkontrollen. Ikke bare i Norge, men i hele Schengen-området. Også den som har fått nødpass må dessverre søke om nytt pass for å ha retten til å passere grensekontrollen. Dette gjør vi alltid folk oppmerksom på. Regelen her er veldig klar, sier sjefen for politistasjonen på Oslo Lufthavn, seksjonssjef Lars Hegstad.

Han sier at politiet på Gardermoen har en døgnåpen vakt som skal utstede nødpass, og anbefaler folk som må ha slikt pass om å beregne seg en ekstra time på flyplassen slik at det er tid nok til å få ordnet et nytt reisedokument.

Ber folk være ute i god tid

Seksjonssjef John Kristian Thoresen i Politidirektoratet sier at etterspørselen etter nødpass erfaringsmessig vil øke frem mot sommerferien:

-Vi oppfordrer derfor publikum til å undersøke utløpstiden på sine pass og være ute i god tid med å bestille time for å søke om nytt pass, sier han og presiserer:

-Det er et mål å holde antall utstedte nødpass så lavt som mulig. Nødpass kan utstedes til personer som på grunn av nært forestående reise ikke kan avvente utstedelse av et ordinært pass, sier han.