Flyet rammet av turbulens, får saftig erstatning

KLM. Foto: KLM

Flypassasjeren som skulle på tur fra Sørlandet til Barcelona var ekstra uheldig.

Både på utreise og hjemreise fra Kristiansand via Amsterdam med KLM ble vedkommende kraftig forsinket.

Så ille var konsekvensene at Transportklagenemnda for fly i etterkant har bestemt at den reisende skal ha dobbel erstatning – 400 euro for hver av strekningene. I norske penger blir det 7.600 kroner, som er standard kompensasjon ifølge EUs bestemmelser.

Historien startet med at flyet fra Amsterdam til Kristiansand ble utsatt for så hard turbulens da det skulle lande på Kjevik at mannskapet valgte å kansellere returen til Nederland. KLM ville ha en teknisk sjekk av flyet før det fikk gå i luften igjen.

Passasjeren ble overført til et SAS-fly neste dag, og kom kraftig forsinket til Barcelona.

Bedre gikk det ikke på returen. Også her ble KLM-flyet rammet av forsinkelser. Nå hevdet KLM at årsaken var restriksjoner i luftrommet over Europa.

Dette, mener selskapet, gjorde at flyvingen fra Katalonia til Amsterdam ble så forsinket at nordmannen måtte bo en natt i Amsterdam før returen hjem til Kristiansand.

Både teknisk sjekk og restriksjoner i luftrommet kan være forklaringer som fritar selskapet for erstatningsansvar. Da må det kunne dokumenteres forskriftsmessig.

Det mener Flyklagenemnda at KLM ikke har gjort i noen av de to tilfellene. Nemnda skriver at KLM ikke har klart å legge frem en dokumentasjon som «på forståelig måte» bekrefter det selskapet hevder var årsaken til problemene.

Derfor er nemnda klar i sin dom om at KLM må betale erstatning, 400 euro hver vei.

LES OGSÅ: Norwegian krever betaling for å la passasjerer gå om bord først
LES OGSÅ: Ny passfelle har spolert ferien for mange nordmenn
LES OGSÅ: Tar treningsøkt og massasje på flyplassen før turen