Derfor betaler du for mye for flyturen

Som flypassasjer er det en del ting du kan gjøre for å kutte unødvendige utgifter. Foto: British Airways

Flyselskapene har etter hvert blitt riktig så dyktige i øvelsen med å vri den siste kronen ut av sine kunder. Det er enkelt å unngå å betale for mye.

I takt med fallende billettpriser har flyselskapene – både lavpris- og de såkalte nettselskapene – laget seg en lang liste av produkter som skal få publikum til å betale ekstra for flyturen.

Inntektene fra dette salget skal kompensere for de lavere billettprisene. For flyselskapene er dette blodig alvor. Det kalles mersalg, eller  «ancillery revenue», og kan beløpe seg til flere milliarder kroner i ekstrainntekter gjennom et år.

De fleste av disse er helt unødvendig å betale, viser denne oversikten som Flysmart24.no har laget.

Alle kan enkelt kan vri seg unna disse ekstrakostnadene, og ellers spare penger ved å følge noen helt enkle råd:

1. Avbestillingsforsikring. Unødvendig for de aller fleste, i alle fall hvis du betaler med kredittkort. Der ligger denne forsikringen som regel innbakt. Har du en helårs reiseforsikring er du nesten garantert dekket. Sjekk med selskapet du er kunde hos, eller kjøp deg en slik helårsforsikring. Det vil lønne seg.

2. Sykeforsikring. Samme her, dette ligger inne som en del av ethvert kredittkorts betingelser. Noen selskaper forlanger at minst halvparten av reisen skal være betalt med «deres» kort, sjekk dette. Har du helårs reiseforsikring kan du gå ut fra at du har dekning. Forsikringer er kostbare, og det er helt unødvendig å løse bort hundrelapper på å være dobbeltforsikret.

3. Setebestilling. Hvis du ikke absolutt må sitte på et bestemt sted i flyet, er det ingen grunn til å bruke penger på dette. Reiser dere for eksempel to sammen, vil dere som en regel bli plassert sammen hos de fleste selskapene. Er dere flere eller en gruppe som vil sitte sammen, er det hos lavprisselskapene nok lurt å bite i det sure eplet.

4. Sjekk vekten. En bagasjevekst kan være en lønnsom investering. Flyselskapene tar blodig pris for overvekt, og noen er så rigide at denne ekstrabetalingen gjelder selv fra en kilos overvekt. OG: Ikke vent med å sjekke tyngden på kofferten til du kommer på flyplassen. Der er situasjonen ofte oppjaget og da blir du et lettere offer for å gi etter og betale når du kunne ha lagt ting igjen hjemme og holdt vektgrensen.

5. Sjekk tidsfristene. Hos flere flyselskap, bl.a. hos SAS, blir det dyrere å kjøpe seg en ekstra bagasje hvis det er mindre enn 22 timer til avgang. Ofte kan det være snakk om dobbelt pris i forhold til om kjøpet blir gjort før denne fristen. Reiser du utenfor Skandinavia med SAS betaler du 295 kroner for en bagasje. Etter 22 timer før innsjekk skvetter prisen opp til 600 kroner. Hos Norwegian er friste for nettkjøp av bagasje seks timer.

6. Ikke vent. Det er smart å sjekke inn hjemmefra, dette får du som regel tekstmesling eller epost om når du har registrert mobil og mailadresse i bestillingen. Da har du ennå tid til å bestille ekstra produkter – hvis det er nødvendig. Når du kommer på flyplassen og skal kjøpe deg bagasje eller sete, kan det koste deg det dobbelte i forhold til å bestille på nett.

LES OGSÅ: Nordmenn svikter Mallorca for første gang
LES OGSÅ: Vil hindre aksjoner mot Syden-turister i sommer
LES OGSÅ: Tvinges til å droppe bagasje i billettprisen