Nordmenn svikter Mallorca for første gang

Alcudia på Mallorca har alltid vært nordmenns feriefavoritt. Nå synker salget av reiser til øya for første gang. Foto: Per-Olof Lundgren

Et stadig høyere prisnivå og en økende skepsis til turistene blant lokalbefolkningen trekkes frem som forklaring på at nordmenns desiderte sommerferiefavoritt Mallorca merker sviktende salg for første gang. Reisebyråtopp tror øya rett og slett nå har nådd en topp.

Middelhavsøya Mallorca har hatt en ubestridt posisjon som det desidert mest populære reisemålet for nordmenn i sommerferien.

Nå ser det ut til at trenden med vekst brytes for første gang siden «Mallorca»-ferien ble et begrep for mange tiår siden.

Ticket Feriereiser, Nordens største reisebyråkjede for privatreisende, melder nå om en svikt i salget på turer til den populære middelhavsøya på ni prosent i forhold til i fjor. Dette er en kraftig nedgang fordi etterspørselen faller fra et meget høyt nivå.

-Mallorca har vokst mye over flere år. Jeg kan ikke huske at øya noen gang har gått tilbake på bestillingene, sier markedssjefen i Ticket i Norge, Ellen Wolff Andresen, til flysmart24.no.

Følg flysmart24.no på Facebook og få reisenyhetene først

Tickets oversikt er en av de få nøytrale kildene som fins som kan fortelle om salget av Syden-reiser. Byrået selger nemlig reiser for alle de store turoperatørene, inkludert arrangører av charter-reiser.

Ellen Wolff Andresen. Foto: Ticket

Hun  tror årsaken til svikten er ganske sammensatt, men at prisutviklingen spiller en viktig rolle:

-Snittprisen for reiser til Mallorca har økt en del som gjør dette til et forholdsvis dyrt feriealternativ. I tillegg er det et stort press på Mallorca og tilbakemeldinger fra flere som har feriert der er at det nå er «trangt om plassen». Så kanskje de har nådd en topp, sier Wolff Andresen.

Selv om svikten er stor, vil Mallorca fortsatt ha posisjon som mest populær blant nordmenn. Posisjonen som nordmenns førstevalg er derimot vesentlig svekket når én av ti velger bort øya denne sommeren.

Kraftig økning etter Tyrkia-terror

Samtidig så ble mye av Tyrkia-reisene flyttet til Mallorca etter terroraksjonene der.

-Dette har også gjort at tilstrømmingen til Mallorca har vært ekstra stor, mener hun.

Ticket-lederen ser heller ikke bort fra at de lokale protestene mot den økende masseturismen, som bl.a. har kommet til uttrykk gjennom aksjoner mot turister, spiller en rolle når svikten skal forklares:

-Når myndighetene har satt begrensninger på for eksempel bygging av hotell og lokalbefolkningen protesterer mot hordene av turister så er det kanskje en del som ikke lenger lar seg friste og finner andre reisemål. Mange har sikkert feriert på Mallorca flere ganger og derfor ser seg om et noe annet, mener Wollf Andresen.

Tross Mallorca-svikten er Spania fortsatt det mest populære ferielandet denne sommeren, ifølge Tickets undersøkelse. Og det er reiser til fastlands-Spania som står for økningen.

Kraftig vekst for Hellas, og Tyrkia kommer

Hellas er en klar nummer to. Landet knapper inn på Spanias ledelse med en økning på 10 prosent, og 16 prosent velger å feriere i Hellas. Det reisemålet som lokker til aller fleste i sommer er Kreta.

-Stadig flere ønsker å feriere denne vakre, spennende øya. Bestillingene øker med 10 prosent. Toerne på listen, Rhodos øker med 11 prosent. Til sammen står Kreta og Rhodos for 65 prosent av alle bestillingene til Hellas i sommer, sier Wolff Andresen.

Sommerens rakett emner hun er Tyrkia som har en økning i bestillingene på 121 prosent. Dette er imidlertid fra et nokså beskjedent nivå.

Landet klatrer med det fra 11. til 8. plass på byråets topplisten.

-Tyrkia har de siste årene opplevd en voldsom nedgang i bestillingene, men denne sommeren ser landet ut til å revansjere seg. Når både TUI og Ving igjen øker kapasiteten hit så er det flere som velger dette mer prisgunstige alternativet, mener Wolff Andresen.

Ti på topp, alle land, til sommeren. Tallene i fjor i parentes.

  1. Spania (1)
  2. Hellas (2)
  3. Kroatia (4)
  4. Italia (6)
  5. Thailand (3)
  6. Frankrike (7)
  7. USA (5)
  8. Tyrkia (11)
  9. Storbritannia (8)
  10. Nederland (9)

Kilde: Ticket Feriereiser

LES OGSÅ: Slik blir de nye SAS-flyene
LES OGSÅ: Mallorca slår knallhardt til mot økende feriefyll
LES OGSÅ: «Skrekkens terminal» på Gardermoen kan bli permanent