Advarer mot den store ferietabben

Reisebyrå-direktøren gir sine råd mot de store ferietabbene. Foto: Ving

Mange nordmenn gjør ofte en stor tabbe når de skal ut på reise. Reisebyrådirektør gir sine råd mot å ødelegge utbyttet av ferieturen.

Mange har gått i samme fella:

Du reiser på tur og skal stappe så mange opplevelser og severdigheter som mulig inn turopplegget for virkelig å få valuta for billettpengene.

-Helt feil, sier direktør for kommunikasjon i reisebyråkonsernet Berg-Hansen, Anette Maltun Koefoed til flysmart24.no.

Resultatet kan for bli at man kommer tilbake etter ferien med minnekortet fullt av bilder, men med null opplevelser.

For mange vil for eksempel et ferieopphold i USA fortsatt være den store Amerika-reisen som må inneholde så mange reisemål som mulig på det store kontinentet.

Følg flysmart24.no på Facebook og få reisenyhetene først

Reisemulighetene og billettprisene gjør at en USA-reise ikke lenger er noe stort prosjekt. Reisen til USA kan i dag gjøres flere ganger om året, etter som New York-flyene på Gardermoen nærmest er blitt den nye danskebåten.

 

Kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Kofoed i Berg-Hansen reisebyrå. Foto: Berg-Hansen

Maltun Koefoed advarer folk på det sterkeste mot å gå i den store reisefella og gape over for mye på ferieturen:

-Folk ofte løper fra sted til sted og glemmer å se og reflektere over opplevelsene – eller at man er for ambisiøs før man drar. Det er tross alt ferie, sier hun og ber folk jekke ned ambisjonene noe før de drar.

Hun mener det er viktig å planlegge turen best mulig på forhånd, men at det ikke betyr at det er om å gjøre å pakke timeplanen så full som mulig.

-Det er selvsagt viktig å planlegge godt. Men – vær realistisk til hva dere får til. Husk også å legge inn litt tid til å ta ting som det kommer, sier Koefoed.

Hun har derfor denne generelle regelen:

-Tommelfingerregel er å booke opp 60-70 prosent  av tiden på forhånd, slik at man har noe til å justere underveis eller slappe av. Folk har en tendens til å booke opp 150 prosent. Det blir det sjelden en koselig tur av, sier hun.

Det som etter hennes mening er viktig å ha på plass i god tid før reisen er – ved siden av flybilletter – er å sjekke med transportmulighetene hvis man skal flytte på seg under turen.

-Det sparer man mye tid på. Dessuten er det ofte lurt å finne seg noen gode restauranter. Og hvis man har bestemt seg for severdigheter bør man jo kjøpe billetter dit på forhånd, anbefaler hun.

Den amerikanske reise-guruen Anthony Bourdain sier i et intervju med magasinet Money at han mange ganger er helt oppgitt over folk som jager fra sted til sted når de er ute på reise.

Han anbefaler folk om å ta klarere valg: Velge en destinasjon og så bli der i noen dager:

-Nok til å absorbere det lokale miljøet, sier han.

LES OGSÅ: Frykter aksjoner mot Syden-turister i sommer
LES OGSÅ: Fikk klærne ødelagt i ny sikkerhetskontroll på Gardermoem
LES OGSÅ: «Skrekkens terminal» på Oslo Lufthavn kan bli permanent