Stanset av terror, nå gjør feriefavoritten comeback

Egypt og Sharm el Sheikh er på vei tilbake i det norske reisemarkedet. Foto: TUI

For flere år siden ble de store norske reiseselskapene tvunget til å stanse reiser til det populære og solrike landet. Urolighetene der, i likhet med i Tyrkia, gjorde at etterspørselen forsvant. Nå er denne tidligere feriefavoritten på vei tilbake.

Apollo Reiser har allerede begynt en forsiktig innfasing av Egypt i sine programmer. Landets største reisearrangør, Ving, teller på knappene og kan også komme til å relansere både populære Sharm el Sheikh og Hurghada i sine reisetilbud allerede neste sesong.

– Hvis den politiske situasjonen er stabil og vi ikke får noen nye terroraksjoner så vil det forundre meg mye om Egypt ikke er tilbake på charterkartet for vintersesongen 2019/20, sier adm. dir. i Ving, Christian Grønli, til flysmart24.no.

Hans kollega i Apollo, Erik Haug, har allerede startet en forsiktig relansering av Egypt kommende vinter med turer til Hurghada, med første flyving i midten av februar neste år. Foreløpig med kun én tur i uken, men dette kan fort bli utvidet:

– Neste vinter, sesongen 2019/20, håper vi å fly både til Hurghada og Sharm el Sheikh direkte fra Oslo. Hvis etterspørselen er tilstede så utelukker vi ikke at kan begynne å fly til Sharm el Sheikh fra andre byer i Norge fra 2020/21, sier Haug.

Dermed begynner det norske feriereisemønsteret å vende tilbake til det normale etter at terroraksjoner og politisk uro både i Tyrkia og Egypt har ført til at solturistene har droppet å reise til de to landene.

LES OGSÅ: Luksusferien regnet bort, da krevde familien erstatning

Tyrkia var for få år siden en dampende turistmaskin om sommeren, og folk fra hele Europa valfartet østover til det solsikre og billige ferielandet. Inntil terror og politisk uro stanset det meste.

Vinterturistene flommet likeledes inn over Egypt, som med sin varme sjø, solrike dager og lave priser lokket millioner av europeere, mange tusen nordmenn inkludert, til feriebyene ved Rødehavet. Etter «den arabiske våren» med påfølgende politisk ustabilitet i gikk det gradvis nedover med interessen for å feriere i Egypt, selv om verken Sharm el Sheikh eller Hurghada var rammet av urolighetene.

Det førte igjen til et voldsomt press på Kanariøyene som de senere årene har hatt en tilstrømming øyene har hatt problemer med å håndtere. Nå ser både Egypt og Tyrkia ut til å «komme til unnsetning.»

Svenskene er allerede i gang med et større Egypt-program, nå håper Ving-sjefen at det samme kan skje her i landet:

-I våre naboland har interessen og etterspørselen ligget høyere enn i Norge og der er trafikken i gang. Håper vi kan komme etter, for Egypt er et utmerket ferieland for sol, bad og opplevelser. Jeg spådde for en god del år siden at Egypt ville ta opp konkurransen med Kanariøyene, og det skjedde faktisk. Dessverre ødela terror og politisk ustabilitet den utviklingen, sier Grønli.