Fant hårstrå, krevde business-reise for hele familien

Passasjeren fant et hår i maten på en flyving fra Oslo med Turkish Airlines. Da tok han helt av. Foto: Turkish Airlines.

Da mannen fant et hår i maten på flyvingen fra Oslo til Islamabad ble han så rasende at han krevde erstatning fra Turkish Airlines. Han fikk tilbud om gratis oppgradering til business class på neste flyving. Det var et tilbud han straks avslo.

Mannen synes ikke tilbudet fra flyselskapet var generøst nok. Derfor ville han ha mer:

Han krevde at tilbudet om business-billett på valgfri destinasjon ikke bare skulle omfatte ham selv, men også resten av familien.

Da satte Turkisk Airlines foten ned.

-Noen tror de kan forlange hva som helst bare motparten er et flyselskap, sier Rolf Forsdahl. Han er en av landets mest erfarne reiselivsjurister og tidligere sekretær i Flyklagenemnda.

Han har i årenes løp sett litt av hvert av krav passasjerer kan få seg til å fremsette, men vedgår at denne saken er i kategorien av krav der passasjeren tror vedkommende har all verdens rettigheter.

Saken har sin opprinnelse i en flytur fra Oslo til Islamabad, hovedstaden i Pakistan, i mai i fjor.  Flyvingen, som omfattet mannen, kona og deres spedbarn, gikk med selskapets rute via Istanbul.

Under flyvningen oppdager mannen et hår i maten han hadde fått servert. Mannen skriver at han fant dette svært ubehagelig. Han tok kontakt med selskapet med sin klage.

Flyselskapet beklaget mannens opplevelse og tilbød å bli oppgardert ham til business klasse på neste flyving, uansett strekning.

Men – det syntes ikke passasjeren var godt nok. Han mente belastningen med håret var så stor at hele familien måtte bli oppgradert til business. I motsatt fall ville han ha tilbake alt han hadde betalt for billettene på den aktuelle flyvingen, og det for alle sammen.

Business-billetter til alle ville etter flysmart24.nos beregninger fort ha kostet flyselskapet 40.000 kroner, på samme rute. Bare prisen på mannen business-billett beløper seg til nær 20.000 kroner. Alt for et hårstrå.

Da Turkish avviste kravet siden resten av familien ikke hadde hatt samme opplevelse som mannen, valgte han å gå videre med saken. Han klaget saken inn til Transportklagenemnda for flyreiser.

Der har den nå vært behandlet, med samme resultat som hos flyselskapet: Kravet om business for hele familien blir avvist, også kravet om full billettrefusjon for alle.

Nemnda skriver at den har forståelse for at det ikke er hyggelig på finne hår i maten, men mener dette må skyldes et hendelig uhell. Nemnda kan for øvrig ikke se at hendelsen gir grunnlag for noen kompensasjon ut over det selskapet har gitt.

Forsdahl mener enkelte reisende helt mister magemålet når de har å gjøre med krav mot flyselskaper:

-Turkish var generøse i sitt opprinnelige tilbud, som selvfølgelig gikk langt utover hva det var juridisk grunnlag for å kreve, sier han til flysmart24.no.

Han sier at det for øvrig ikke fins noen formelle terskler for hva folk kan klage på eller hva de krever:

-Dette gjelder både flyreiser og pakkereiser. Vi lever i en tid hvor man, også med god hjelp av media, mener at om man skulle komme i en «stakkars-meg-situasjon» har man all verdens rettigheter. Spesielt om motparten er en større aktør, sier Forsdahl.