Utsatt for intim beføling mens andre så på

Kvinnen ble utsatt for intim beføling i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Foto: Oslo Lufthavn

Da kvinnen ble tatt inn til ekstrasjekk i sikkerhetskontrollen på Gardermoen ble hun gjenstand for en behandling som gjorde at hun ble på gråten: Sikkerhetsvakten befølte henne på intimt sted mens andre passasjerer hadde fullt innsyn. Nå beklager Avinor.

Kvinnen betrakter seg selv som en erfaren reisende, som reiser med fly av og til flere ganger i uken. Hun anser seg derfor også å ha god erfaring med sikkerhetskontroller, både i  inn- og utland.

Episoden, som hun har klaget på til Avinor, skjedde i mars da familien var på tur fra Oslo til utlandet. Da kvinnen gikk gjennom sikkerhetskontrollen, gjorde maskinen utslag. Hun ble derfor bedt om å foreta en ekstra sjekk.

Det var behandlingen hun ble utsatt for her som fikk henne til å bli rasende.

Kvinnen forteller i brevet at hun reagerte meget sterkt på at behandlingen hun fikk av den kvinnelige sikkerhetskontrolløren skjedde uten at hun ble tilbudt å gå inn i et eget avlukke:

-Jeg ble stående et sted hvor alle andre passasjerer kunne se meg. Sikkerhetsvakten gjorde en meget grundig jobb, og i utgangspunktet er jo det bra. Men, når jeg under kontrollen blant annet ble tatt på og befølt på hele undersiden av brystene mine, først med en søkegjenstand og etterpå med fingrene og hendene hennes, var det langt over en offentlig intim grense, skriver kvinnen.

Kroppskontrollen stanset ikke med det:

-Da genseren min senere ble løftet opp så magen min ble bar, og hendene gikk ned i buksen min mellom magen og bukselinningen både foran og bak, var grensene for hva jeg kan tolerere av berøring på sånne kroppsdeler til offentlig skue nådd for lengst. Hun spurte hva jeg hadde i bukselommene. Så jeg viste henne mitt lommetørkle. Det måtte jeg holde opp i lufta mens hun brukte søkeren utenpå lommene, skriver kvinnen.

Hun skriver at episoden opplevdes som svært negativ.

-Faktisk ble jeg helt på gråten. Så min mann og jeg prøvde å finne noen jeg kunne få snakke med om opplevelsen der og da. Det viste seg å være vanskelig, skriver hun.

Hun opplyser i brevet at det var spilene i BH’en hennes som hadde gitt utslag på metalldetektoren.

Gjennom flysmart24.no svarer Avinor på kritikken:

-Aller først vil vi beklage denne ubehagelige opplevelsen. Det er et internasjonalt regelverk som styrer hvordan slike undersøkelser skal gjøres, og denne undersøkelsen er i tråd med dette regelverket.  Her var det et metallutslag på kroppen, og dette må avdekkes, skriver kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor i en epost.

– Samtidig er det slik at man som passasjer kan både be om å bli undersøkt av samme kjønn og at en undersøkelse eventuelt skal gjennomføres i et eget rom vi har for dette på flyplassen, skriver han.

-Hvilke begrensninger skal gjelde ved kontroll av reisendes intimsoner, hvor langt kan en sikkerhetskontrollør gå?

-Sikkerhetskontrollørene kan gjennomføre søk på hele personen, med samtykke. Dersom personen ikke vil la seg kontrollere for å avdekke et utslag kan vi ikke la personen passere gjennom sikkerhetskontrollen. Det kan også være tilstrekkelig å visuelt avdekke et utslag, eksempelvis at passasjeren løfter på plagg der utslaget er.

-Kontrollen skjedde med andre passasjerers innsyn, skal slikt skje?

-Det er ikke uvanlig at håndsøk utføres i nærvær av andre personer. Dersom passasjeren opplever dette som ubehagelig, spesielt når plagg må løftes på eller fjernes, eller man må utføre rettede søk mot intime soner, så har Oslo lufthavn et eget rom som kan benyttes, skriver Løksa.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først