Avslører juks med billigbilletter

SAS har satt en stopper for utspekulert billettjuks. Foto: Halvor Solhjem Njerve

SAS har tettet et hull som har gjort det mulig å kjøpe flybilletter til spesielt lave priser ved å jukse med opplysningene. Selv om flere har blitt avslørt, har mange fortsatt å prøve seg. Nå er hullet tettet og jukset har stanset.

Det handler om ungdomsbilletter, som er tilgjengelig for reisende under 26 år. Tidligere har reisende over denne alderen lett kunnet kjøpe og bruke slike billetter hos SAS, fordi det i en stresset boarding-situasjon sjelden var tid til å kontrollere alder mot billettype.

Derfor har mange over 26 år tatt sjansen og reist på billigste måte. For et par år siden ble et helt ungdomslag i ballspill tatt i kontroll og det ble da avslørt at alder var manipulert for å gi dem rett til ungdomspris. Politiet grep inn.

Klubbens reisehistorikk ble sjekket, og det ble da avdekket at billettjukset hadde vært systematisk for flere av spillerne over lang tid. Saken havnet i retten og laget måtte betale tilbake flere titusen kroner.

Nå har SAS satt en effektiv stopper for denne juksemetoden, takket være ny teknologi.

-For å få en slutt på dette uvesenet har vi installert et varsel som går hver gang en med ungdomsbillett går om bord. Vedkommende blir da bedt om ID-kort for å sjekke alder. Hvis vedkommende ikke kan eller vil vise slik dokumentasjon vil man bli nektet ombordstigning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til flysmart24.no.

Krever også medlemskap

SAS har også gjort det vanskeligere å få kjøpt disse billettene i og med at selskapet krever medlemskap i Euro Bonus for å få tilgang de lavt prisene ungdomsbillettene.

-Dette er jo ikke annet enn regelrett svindel, sier Johansen.

SAS har liten oversikt over hvor stort omfang juksingen med ungdomsbilletter har hatt, men Johansen innrømmer at det tidligere var liten kontroll med slike passasjerer. Kun sporadisk ble alder kontrollert.

-Etter at vi tok i bruk det nye kontroll-systemet, har misbruket stanset. Det spredte seg fort på sosiale medier blant unge at folk ble tatt for å jukse og etter det har problemet vært ikke-eksisterende, sier Johansen.

Ungdomsbillettene er ikke bare billigere enn vanlige økonomi-billetter, de kan veldig ofte kjøpes helt opp mot avgang.

-Unge mennesker har gjerne et annet beslutningsmønster for sine reiser enn mer voksne folk, sier Johansen.

Skal få samme varsling som SAS

Også Norwegian har vært utsatt for ungdgomsbillett-juks, og forbereder den samme kontroll-løsningen som SAS.

-Vi jobber med å implementere en ordning med automatisk varsling. Vi opplever dessverre at denne ordningen, som er ment for ungdommer og unge voksne i etableringsfasen, noen ganger blir misbrukt, sier senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian til flysmart24.no.

Inntil en slik løsning er på plass foretar selskapet regelmessige sjekker på reisendes alder.

-Dersom noen blir avslørt i svindel – som dette faktisk er – så blir de nektet å fly og i verste fall politianmeldt. Vi ser alvorlig på misbruk av denne ordningen, og syntes det er synd når enkelte velger å utnytte tilbudet som er ment for unge mennesker, sier Mannion-Gibson.

LES OGSÅ: Ny passfelle har spolert ferien for mange
LES OGSÅ: God nyhet for alle som skal på Europa-ferie til sommeren
LES OGSÅ: Stapper inn enda flere seter i flyene sine