På denne øya er nordmenn blant feriegigantene

På nytt øker Gran Canarias popularitet blant nordmenn, her fra Anfi del Mar. Foto: Ving

Det norske favorittreisemålet i Syden har om mulig blitt enda mer populært, og befester sin posisjon som det i særklasse mest besøkte feriestedet på vinteren. Her er nordmenn dominerende.

I mange miljøer snakkes det nedsettende om Gran Canaria:

Den blir omtalt som «harryland» der nordmenn drikker og fester seg gjennom feriedagene i uskjønne og overbefolkede turistmaskiner.

Nedsnakkingen demper ikke etterspørselen. Heller tvert imot.

Tall for siste sesong – som ble spådd å ville vise nedgang i norsk turisme til øya – viste seg derimot å vise en vekst nok en gang. Nordmenn er ville etter denne Kanariøya, rett og slett.

Ifølge tall fra AENA, spanjolenes parallell til Avinor, hadde Gran Canaria besøk av 285.000 nordmenn i siste vintersesong – fra oktober til og med april.

Det er en økning på 1,4 prosent i forhold til året før.

Dette tallet gjelder imidlertid kun de som har kommet direkte fra Norge. De mange som har mellomlandet før de landet på flyplassen utenfor Las Palmas er derfor ikke med i regnestykket. Tallet på nordmenn er derfor enda høyere.

Det er den norskspråklige avisen «Dag & Natt» som har utarbeidet oversikten som viser at nordmenn er den fjerde største gruppen gjester på den populære ferieøya.

Vi har bare Storbritannia, Tyskland og Sverige foran oss på listen, og Danmark, Nederland og Finland bak oss.

En av landets mest erfarne reiselivsskribenter, Helge Baardseth, har besøkt reisemål på hele kloden. Han reiser gjerne til Gran Canaria og er ikke er overrasket over at nettopp den øya er så populær:

Helge Baardseth. Foto: Vagabond

– For meg er Gran Canaria et ypperlig feriemål fordi øya er så variert. Flotte strender med mange mennesker og små intime strender for den om vil være mer alene. Det er glimrende forhold for fotturer når jeg føler for et mer aktivt liv, og «hovedstaden» Las Palmas med nær 400.000 innbyggere er stor nok til å kalles en storby med alt det det innebærer. Blant annet en flott konserthall, variert uteliv og mange kulturtilbud, sier Baardseth som ofte bor på på Hotel Lisboa.

Han foretrekker Las Palmas som base når han er på Gran Canaria, men reiser deretter videre et par dager:

– Da drar jeg for eksempel sørover til Maspalomas. Relativt stabilt klima er også et pluss, sier han.

For reiseselskapene er Gran Canaria et lukrativt marked med store volumer og heftig konkurranse. Ving er markedsleder og varsler «business as usual» kommende vinter:

– På vinteren har vi normalt oppunder 90.000 passasjerer til Las Palmas og det er 49 prosent av kapasiteten til Gran Canaria. En av tre bestiller dessuten til det overlegent mest populære stedet på vinteren, Puerto Rico, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til flysmart24.no.

Nordmenn er den overlegent dominerende gruppen gjester i Puerto Rico vinterstid, vi avløser engelskmennene som er like dominerende om sommeren. Det kryr av hoteller og leilighetskomplekser på stedet.

Hos TUI (tidligere Star Tour) øker man kapasiteten noe til vinteren:

– Vi har økt kapasiteten noe, men det egentlig ligger ganske likt foråret, sier informasjonssjef Nora Aspengren som sier at ikke mindre enn 80 prosent av våre reisende velger en av Kanariøyene om vinteren.

– Så det er ingen tvil om at dette er nordmenns ubestridte vinterfavoritter år etter år, sier hun.

Apollo varslet i fjor en nedprioritering av Gran Canaria i forhold til en nysatsing på et annet typisk vinterreisemål, Dubai. Denne prioriteringen gjelder også kommende vinter:

– Den kapasiteten vi hadde til Gran Canaria vinteren som var, fungerte veldig bra for oss. Vi beholder derfor samme kapasitet også kommende vinter, sier markedssjef i Apollo, Tonje Løkaas Fossum.

Lik flysmart24.no på Facebook