Strammer inn reglene for å komme inn i USA

Nå strammer USA en viktig regel for å slippe inn i USA. Foto: Ving

USAs grensemyndigheter har med umiddelbar virkning utvidet fristen for å søke om elektronisk innreisedokument til USA, såkalt ESTA. Nå skal søknaden skal være sendt og godkjent minst 72 timer før ankomst reisemålet for å unngå problemer med å komme inn i landet.

Den nye regelen gjelder også reisende fra Norge. ESTA står for Electronic System for Travel Authorization og er en elektronisk godkjennelse som amerikanske myndigheter krever at reisende til landet har i orden før de slipper inn i USA.

Til nå har det i praksis vært mulig å fylle ut ESTA-søknaden så sent som på flyplassen før avreise, men det kan nå være for sent for å sikre seg godkjent innreisedokument.

Den skriver at det er  endringer i ESTA programbehandling som gjør at sanntidig  godkjenninger ikke lenger være tilgjengelig.

Derfor oppfordrer man alle som har tenkt seg til USA om å søke om ESTA så raskt som mulig, og heretter ikke senere enn 72 timer før avreise.

HER SØKER DU OM ESTA PÅ NORSK

Statsborgere i mange land, inkludert Norge og mange EU-land, trenger vanligvis ikke visum for innreise til USA. Men fra 12. januar 2009 har vi måttet ha godkjenning i forveien for å få gå om bord på fly til USA eller på annen måte komme inn i landet. Dette systemet regnes ikke som et visum, da det ikke følger USAs lov om visum.

I søknaden må man svare på spørsmål om narkotikamisbruk, fengselsdommer og lignende. ESTA-dokumentet koster 14 dollar og gjelder for to år. I denne perioden kan man reise inn og ut av USA så ofte man vil.

Mange ser på ESTA ikke som en elektronisk godkjennelse, men en fordekt turistskatt for å kunne besøke USA.

Flere USA-reisende har opplevd å bli lurt for penger fordi de har havnet på feil nettside når de har søkt om ESTA-godkjennelse. Det koster normalt 14 dollar, men da forutsatt at du kan kjøpe det på de offisielle nettsidene. Googler du etter det offisielle nettstedet, er det svært fort gjort å havne hos en skog av private firmaer som «tilbyr å hjelpe» med søknaden.

Bruker du lenken ovenfor kommer du til den offisielle siden, og må ikke betale noe ut over selve ESTA-godkjennelsen,