Nå er dette den nye parkeringsordningen på Gardermoen

Fra 8. mars innføres den nye ordningen med skiltgjenkjenning også på Oslo Lufthavn. Foto: Avinor

Fra fredag 8. mars er det innført en helt ny praksis for de som kommer med bil til flyplassen og skal benytte seg av parkeringsmulighetene på landets hovedflyplass på Gardermoen.

Det innebærer at det fra denne dato er slutt med et av de store stressmomentene i forbindelse med flyreisen. Det blir helt slutt på å måtte stoppe og trekke parkeringslapp når man kjører inn, og måtte betale før man kjører ut. Hele prosessen skjer automatisk.

Den nye ordningen er basert på skiltgjenkjenning. Den gjelder alle parkeringsplasser som tilhører Avinor, både inne i parkeringshuset inntil terminalen og de mer fjerntliggende utendørspareringene.

Det innebærer at man også bare kan kjøre ut etter endt parkering, og bli belastet for p-avgiften automatisk hvis man har sørget for å registrere et betalings- eller kredittkort. For de mange som forhåndsbestiller parkeringsplass og på den måte sparer penger, blir tingene også enklere:

– Har man forhåndsbooket kjører man rett inn. Kamera kjenner igjen sifrene på bilskiltet ved ankomst p-områdene. Dermed slipper de som booker parkering å skanne QR-koden for åpne bommen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på OSL til flysmart24.no.

Skulle man overskride forhåndsbetalt tid, belastes summen for den ekstra tiden direkte på kortet.

Kommersiell direktør ved lufthavnen, Per Rune Lunderby, er sikker på at det nye parkeringssystemet vil fungere:

– Det nye systemet automatisk registrerer alle biler som kjører inn og ut på parkeringsplassene. Vi har prøvd ut løsningen på et område foran terminalen i en periode allerede, samt ved 33 andre Avinor-lufthavner, sier Lunderby.

I detalj vil det nye systemet fungere slik:

Dersom man ikke forhåndsbestiller betaler man parkeringen etter endt parkering. Betalingen kan gjøres på fire ulike måter:

Du kan betale på automatene når du skal hjem etter endt reise.
Du kan registrere deg på forhånd på autopay.io med bank- eller kredittkort slik at parkeringen trekkes automatisk i det man kjører ut av parkeringsområdet.
Dersom du glemmer eller ikke ønsker å benytte de to øvrige betalingsmetodene kan du betale på autopay.io uten å registrere deg innen 48 timer etter endt parkering.
Benytter du ingen av disse mulighetene får eieren av bilen faktura i posten med fakturagebyr.

Avgjørende for at ordningen med skiltgjenkjenning skal fungere og bileier skal bli belastet riktig avgift, er at riktig registreringsnummer er knyttet til bestillingen. Oppdager man feil er, kan dette endres også etter forhåndsbestillingen er gjennomført.