Den nye flymaten er blitt en skikkelig hit blant reisende

Salget av vegansk mat har skutt fart hos Norwegian og SAS etter at slike måltider har blitt tilgjengelige for passasjerene. Foto: The Vagan Dragon

Mange flypassasjerer orker ikke lenger stappe i seg den tradisjonelle flymaten med kjøtt og tung saus. I den senere tid har det kommet andre matretter. Etterspørselen av slik mat vokser kraftig.

Spesielt gjelder det vegan-retter. Det plantebaserte kostholdet har blitt en skikkelig hit blant flypassasjerer, også fra Oslo.

Hos Norwegian er vegan-rettene tilgjengelige på de oversjøiske rutene til Amerika og Asia, hos SAS på alle reiser over en viss lengde. Hos begge selskapene må maten forhåndsbestilles.

– Vegansk mat blir stadig mer populært og stadig flere reisende velger det når de flyr på våre langruter. Vi serverte 23 000 veganske måltider om bord i løpet av 2018. Mer enn 1 400 veganske måltider ble bestilt i januar 2019, noe som er en økning på syv prosent sammenlignet med samme tid året før, sier talsperson for Norwegian, Astrid Mannion-Gibson, til flysmart24.no.

Selskapet merker at både veganske og vegetarianske måltid blir stadig mer populært blant våre passasjerer. Da er det ikke direkte overraskende at det er på rutene til miljøstaten i USA, California, at etterspørselen etter plantebasert mat er størst:

– Ja, vegansk mat er mest populært på flyvninger til Los Angeles. Vegansk mat er faktisk 55 prosent mer populært på få flyvninger til LA sammenlignet med andre destinasjoner.  Oakland/San Fransisco kommer på andre plass, 31 prosent høyere enn gjennomsnittet, forteller Mannion-Gibson.

Derimot kan søramerikanerne styre sin begeistring for denne maten. Aller minst populær er denne maten på ruten til Buenos Aires i Argentina. Til landet med de møre og saftige biffene er etterspørselen på vegansk mat 25 prosent lavere enn gjennomsnittet.

I tillegg til vegan, har også annen «spesial-mat» god etterspørsel hos Norwegian. Det gjelder vegetariansk mat, laktosefrie og glutenfrie alternativer.

Også hos SAS har salget av forhåndsbestilte veganmåltider tatt av. SAS garanterer at disse ikke inneholder kjøtt, meieriprodukter, honning eller egg.

– Ingen tvil, dette er mat som har fått stor etterspørsel. Vi testet det ut på rutenettet i noen uker for å se om etterspørselen var stor nok til at vi kunne satse på dette som et fast tilbudet. Svaret fra passasjerene var entydig – dette ville de ha. Nå ligger det inne som et fast tilbud hos oss, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen in SAS.

Han tror at mange reisende rett og slett ønsker seg en sunnere flymat, i tillegg til at mange synes den tradisjonelle flymaten med kjøtt, pasta og saus er for tung.

Hos SAS er det mulig å bestille maten på ruter som er lenger enn 1 time og 20 minutter, og ikke bare på de oversjøiske flyvingene:

– Ja, vi ser helt tydelig at muligheten til å forhåndsbestille mat har ført til at salget av de litt mer spesielle matrettene har økt kraftig. Vi satser bevisst på gode og kortreiste råvarer, og dette faller tydeligvis i smak. Vi oppnår to viktige ting: I tillegg til at folk får det de helst vil ha å spise, reduserer vi matsvinnet fordi vi ikke lenger trenger å kaste så mye mat som vi ikke får solgt fra serveringsvognene, sier Johansen.

Lik flysmart24.no på Facebook