Unngå bagasje-smellen når du reiser med små barn

Foreldrene til Lucas, Carina Nikolaisen og Martin Gaze, kunne ta med 10 kilo bagasje gratis. Det var ikke enkelt å finne ut av. Foto: Privat

Skal du på pakkereise med små barn, fins det en bagasje-felle som kan bli dyr. Høyest tillatte bagasjevekt kan nemlig variere fra 10 til null kilo – hos en og samme reisearrangør.

Det er pakkereiseselsapets valg av flyselskap som bestemmer hvor mye bagasje foreldrene til en smårolling uten egen billett kan ta med seg gratis.

Noen flyselskaper tillater en begrenset vekt som innsjekket bagasje, andre tillater kun håndbagasje.

Den som ikke har gjort grundige undersøkelser om hvilket flyselskap som brukes på reisen kan dermed måtte betale overvekt for de kiloene som er for mye. Det kan bli en uventet lei ekstraregning når ferie  starter.

Hos Norwegian, for eksempel, risikerer man å måtte ut med 750 kroner – hver vei, bare ved overvekt på håndbagasje. For innsjekket er det 120 kr per kilo overvekt – per vei.

Hvor mye bagasje kan man egentlig ta med til de aller minste, som ikke har egen billett eller eget sete?

Det forsøkte Martin Gaze fra Oslo å finne ut av da han og kona Carina Nikolaisen skulle reise fra Oslo til Kreta med barnet Lucas.

Det var ikke enkelt, fant han fort ut:

– Vi reiste med baby på 9 måneder og fant ikke informasjon om hva vi kan ha med av bagasje for barnet. I tillegg var vi usikre på hva som finnes av mat, bleier og annet til barnet i Syden, forteller Gaze til flysmart24.no.

På nettet fant han – ut fra andres erfaring – at dette er veldig dyrt i Syden.

– Men det er vanskelig å vite hva som er korrekt. Bare et par pakker med bleier tar mye plass, mat er alltid vanskelig å reise med så hvis dette var enkelt å få tak i hadde det vært en stor fordel. Men vi tok med oss alt, sier han.

Derfor mener han pakkereiseselskapene med fordel kan legge ut lettere tilgjengelig informasjon både om bagasje og hva som er smart å ta med seg hjemmefra av nødvendig forbruksmateriell:

– Det bør være lettere tilgjengelig på charter- og reisebyråer sine sider om hvordan dette er for små barn, mener han.

Takket være bekjente med kontakter i bransjen fant han ut at han kunne ha med inntil 10 kilo bagasje på sin Hellas-reise med SAS, også for familiens minste som ikke hadde egen billett.

Informasjonssjef Beatriz J. Rivera i Apollo henviser til at selskapets opplysninger fins under «bagasjeregler» på nettet.

Når det gjelder behovet småbarnsforeldre kan ha med å vurdere å ta med eller kjøpe nødvendighetsartikler til barnet, har hun denne kommentaren:

– Vi skulle gjerne ha opplyst om prisnivå på barneartikler på alle våre familiereisemål, men det er dessverre en altfor utfordrende jobb. Hovedsakelig fordi prisene konstant endrer seg og vi rett og slett ikke har kapasitet til å følge med på dette, og fordi det da er snakk om veldig mange destinasjoner, sier Rivera.

Hos de tre største reisearrangørene gjelder disse bagasje-regler for reise med barn under 2 år. Barnevogn er inkludert hos de fleste, og skal ikke tas med når vekten på babys bagasje skal veies.

Apollo:

Spedbarn betaler ikke for bagasje, hverken hos Novair eller SAS. De kan ha med inntil 10kg. Går reisen med Norwegian, er det bare 5 kg bagasje inkludert. Og går reisen med andre selskaper enn Novair, SAS, Thomas Cook Airlines og Balkan Holidays er det null bagasje inkludert.

Ving:

Med Thomas Cook Airlines er bagasjegrensen 10 kilo for barn under 2 år. For Norwegian, feks, er det 5 kilo og det som håndbagasje. Hos SAS Charter er det 10 kilo bagasje som kan sjekkes inn. Air Europa har her de romsligste grensene med inntil 20 kilo gratis for barn under 2 år.

TUI (eks Star Tour)

Reiser du med barn under 2 år, kan du kostnadsfritt sjekke inn opptil 10 kg bagasje per barn. Dette gjelder også med SAS, men går turen med Norwegian er maksvekt for barnet bare 5 kg også med TUI. TUI fly anbefaler at du leier en transportveske (Airshells) som beskytter sykkel og barnevogn under transporten.

Lik flysmart24.no på Facebook