Nordmenn nektes å fly til USA etter nye innreise-regler

De som ikke har fulgt de nye reglene for innreise blir nektet å gå om bord i flyet til USA., bekrefter informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har den siste uken måttet nekte flere passasjerer å gå om bord i flyet til USA fordi de ikke har kunnet vise frem gyldige innreisedokumenter. Det er fersk innstramming av reglene fra amerikanske myndigheter som er årsaken.

– Det er flere som har fått seg en overraskelse på grunn av de nye reglene for å få utstedt et elektronisk innreisedokument. Noen av disse har vi dessverre ikke kunnet hjelpe heller og de har da måttet avlyse eller utsette sin flyreise, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til flysmart24.no.

Det er U.S. Customs and Border Protection (CBP) som for vel en uke siden innførte nye regler for å få utstedt et såkalt ESTA-dokument før innreise. Det har alltid vært en anbefaling om å ordne ESTA minst 72 timer før avreise, men med elektroniske løsninger har man etter hvert kunnet kjøpe dette på nettet og få det innvilget straks.

Nå advarer amerikanske grensemyndigheter om at dette ikke kan skje så raskt, og har innført en frist på 72 timer før avreise for å være sikker på å få ordnet dette.

Etter dette tidspunktet vil man ikke lenger garantere at folk som skal inn i landet, vil få godkjent sitt ESTA-dokument. Det er dette som har rammet SAS-reisende.

– Uten ESTA kan vi ikke slippe folk om bord i flyene. Her er bestemmelsen helt kategorisk og helt uten unntak. Det er USAs myndigheter som setter betingelsene, og vi har i grunnen heller ikke anledning til å ha noen mening om den, sier Johansen.

Han kan ikke si hvor mange som har blitt nektet å gå på USA-flyene etter at de nye reglene kom fra 12. desember, men sier at det nok ikke er noe stort antall.

– De fleste sørger jo for å ha sine dokumenter i orden lenge før de legger ut på en tur til USA, sier Johansen.

SAS har ikke sjelden måttet hjelpe mange til å ordne sitt ESTA-dokument i sine serviceskranker på flyplassene.

– Etter de nye reglene blir ikke det lenger mulig, sier Johansen som sterkt oppfordrer folk om å søke om ESTA-godkjenning i god tid.

Hos Norwegian sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss at man ikke har oversikt over situasjonen fordi all oppmerksomhet de siste dagene har vært rettet mot å hjelpe passasjerene på Gatwick-flyplassen utenfor London  etter drone-kaoset.

ESTA står for Electronic System for Travel Authorization og er en elektronisk godkjennelse som amerikanske myndigheter krever at reisende til landet har i orden før de slipper inn i USA.

Den nye fristen er innført på grunn av endringer i ESTA programbehandling. Dette gjør at sanntidig  godkjenninger ikke lenger vil være tilgjengelig.