USA-tur endte i årets dyreste reiseforsikrings-oppgjør

Mannen måtte sykehus-behandles i USA etter å ha blitt dårlig på ferieturen. Illustrasjonsfoto: TUI

Den norske mannen ble syk under et opphold i USA. Det resulterte i årsrekord i utbetaling for Europeiske Reiseforsikring som satt igjen med en regning på 1,4 millioner kroner.

– USA er et land det er spesielt dyrt å bli syk i, og vi har mange store utbetalinger relatert til reiseforsikring der hvert år, sier kommunikasjonsrådgiver Gunhild Gjølstad i If, til flysmart24.no. If eier Europeiske, som er totalt dominerende på reiseforsikring.

Den eldre mannen var på ferietur i USA i sommer da han ble syk.

– Etter et sykehusopphold ble det bestemt at mannen skulle fraktes hjem til Norge, og ble da fraktet med eget fly med både lege og sykepleier om bord. Dette er de mest kostbare løsningene vi har, sier Gjølstad.

At årets rekordutbetaling kom akkurat i USA, mener Gjølstad slett ikke er noen tilfeldighet:

– Sykehusopphold i statene er kostbart, og flytransport hjem likeså. Det er viktig å legge til at turister som reiser uten reiseforsikring må betale disse utgiftene selv, så vi oppfordrer alle til å være sikre på at de har forsikringene i orden før de reiser av gårde, sier hun.

Antallet reiseskader meldt til Europeiske har i år økt med fire prosent, fra 80 000 i fjor og vil i antall lande på rundt 83 000 når året er omme.

– Det er de mest populære ferielandene for nordmenn – Spania, Hellas og Tyrkia – som ligger på skadetoppen i Europa. Den mest typiske skaden herfra er såkalt «reisemage», eller mage- og tarminfeksjoner, sier Gjølstad.

For å unngå at ferien går rett i «do» oppfordrer Europeiske derfor reisende til å vaske hender før alle måltider, se an hygienen på restauranter og kafeer, og alltid ha med seg antibac på tur.

-I tillegg til mageproblemer ser vi at mange blir rammet av infeksjoner på tur, og ørebetennelse er en gjenganger, sier Gjølstad.

Forsikringsbransjen har de senere årene også fokusert mer på fenomenet overbehandling. Det vil konkret si at utenlandske sykehus foretar helt unødvendig – og kostbar – behandling av pasienter med norsk reiseforsikring.

– Fenomenet med overbehandling forekommer på private sykehus og klinikker i utlandet, og kan være alt fra unødvendige blodprøver og skanninger til akutte operasjoner av leddbånd eller benbrudd som man aldri ville gjort på et norsk sykehus,  fortalt Karin Tranberg, divisjonsdirektør hos SOS International, ti flysmart24.no sist sommer.

Overbehandling innebærer imidlertid ingen ekstra økonomisk risiko for kunden, det er forsikringsselskapet som må punge ut i slike tilfeller.

Lik flysmart24.no på Facebook