Bestille sommerferien nå i julen? Her er noen fallgruver

Å bestille sommerferien er en ikke uvanlig aktivitet for mange i julen. Foto: Wallpaper Cave

Mange benytter juledagene til å kikke på den neste års store ferieutflukt, sommerferien. Det er viktig å ikke forhaste seg, for det fins noen fallgruver.

Når lønner det seg å kjøpe? Dette er det evige spørsmålet som er avgjørende for folks beslutning. Ingen vil betale mer enn nødvendig for reise og opphold.

I årevis har reisearrangører og flyselskaper fortalt oss at de billigste turene går først. Det var kanskje en viss sannhet i dette før. I dag er det mange forhold som spiller inn på prisen, som både reisearrangører og flyselskaper endrer flere ganger frem mot sommeren.

Flysmart24.no har sett på en del forhold som det er greit å ha tatt stilling til og vært oppmerksom på før det endelige valget rundt ferien tas.

Sommerferien er nemlig en stor investering for de fleste, derfor kan det ofte koste dyrt å gjøre feil. Ekstra ergerlig dersom man ser at tabben kunne ha vært unngått.

Kanskje kan du hente noen ideer her.

Fallgruve 1:

Med inntoget av de dynamiske prisene vil priskurven bevege seg i takt med etterspørselen til enhver tid. Derfor kan det faktisk vise seg at prisene til enkelte reisemål synker utover våren og mot sommeren. Den billettprisen reise- og flyselskapene har satt på sommerbillettene er den de håper å kunne ta. Settes prisen på flybilletter til for eksempel 800 kroner, kan det utover vinteren vise seg at det ikke er etterspørsel i markedet for denne prisen. Da må den settes ned for å fylle flyene. Den som har kjøpt tidlig vil da ha kjøpt til en unødvendig høy pris. Her er det imidlertid ingen fasit før feriemånedene er over.

Fallgruve 2:

Markedet for sommerturer er i endring. Spesielt det siste året så vi at spesielt Mallorca-feberen har avtatt kraftig i takt med økende priser på øya og stor lokal motstand mot masseturismen. Samtidig har land som Hellas og Tyrkia skutt fart, og dette kan de nærmeste månedene føre til at svorne Spania-tilhengere kan komme til å oppleve bedre priser på turer til Balearene og Kanariøyene enn i dag. Derfor, hvis man ikke er avhengig av å reise på helt bestemte datoer, kan det være lønnsomt å se an prisutviklingen.

Fallgruve 3:

Gebyrene kan gjøre flyreisen mye dyrere. Når du sammenligner ulike selskap for å finne det billigste, husk da å ta med de svært fordyrende tilleggene koffertertene og bagene er. Før kunne du ta for gitt at selskaper som SAS, Lufthansa og KLM hadde en bagasje inkludert i billettprisen. Slik er det ikke lenger, den knallharde priskonkurransen har tvunget disse selskapene til å følge sammen praksis som lavprisselskapene på dette området og selger nå billetter uten inkludert bagasje.

Fallgruve 4:

Ta godt mål når du bestiller ekstra bagasje. Faktum er at bagasjen er blitt en av de viktigste inntektskildene for flyselskapene etter selve flybilletten. Derfor kan det være store summer å spare ved å ta med alt bagasjebehov når du bestiller. Det er nemlig svindyrt dersom du dukker opp på flyplassen og først da oppdager at bagasjen er for tung. Hos Norwegian koster det 90 kr per kilo overvekt per strekning, hos SAS har man et gebyr på hele 320 kroner dersom kofferten på en Europa-tur er over 23 kilo.

Fallgruve 5:

Mange velger feriemål etter lommeboka, og reiser dit man får mest for pengene. Her er det viktig å være oppdatert på den faktiske situasjonen. Mange av feriestedene i Spania har de senere årene prist seg opp fordi de store markedene i Europa ikke har hatt noen gode alternativet. Nå har både Tyrkia, Hellas og Kroatia kommet på banen igjen, og ofte med et mer behagelig prisnivå enn spesielt på det som til nå har vært nordmenns feriefavoritt nummer én i sommerferien: Mallorca. Så når feriebudsjettet skal settes opp er det greit å ha dette bak øret.

Fallgruve 6:

Vær nøye når billettene bestilles. Mange har opplevd å måtte punge ut med store beløp når de har møtt opp på avreisedagen fordi navnet på billettene ikke ble skrevet slik som i passet. Dermed setter mange flyselskaper foten ned og forlanger at det betales for navneendring i innsjekk. Og det er dyrt! Gjør det til en vane å sjekk alle opplysninger når billettene kommer. Hos Norwegian kan slikt rettes innen fire timer, hos SAS i 24 timer og også hos Ryanair kan man korrigere småfeil gratis innen 24 timer – hvis det gjøres på nettet.

Lik flysmart24.no på Facebook